:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2019   12:10

0

86

Uvodi se eDozvola

Nova digitalna platforma eDozvola trebalo bi da digitalizuje 100 procedura – 30 u prvoj polovini 2020, a ostalih 70 do kraja 2020. To bi trebalo da i privredi i državi donese velike uštede u vremenu i novcu, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Kancelarija za IT i eUpravu je najavila pokretanje nove digitalne platforme – eDozvola za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti za privredu.

Reč je o Projektu za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Zahvaljujući novoj digitalnoj platformi, u prvoj fazi, biće digitalizovano 100 procedura: 30 u prvoj polovini 2020, a ostalih 70 do kraja 2020, što će i privredi i državi doneti velike uštede u vremenu i novcu, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Osim toga, ono što je za privredu i državu veoma važno jeste da će nova platforma servisa eDozvola u budućnosti objediniti postojeće servise i prerasti u sveobuhvatnu platformu za izdavanje elektronskih rešenja.

Država će zahvaljujući novoj platformi imati mogućnost digitalizovanja različitih administrativnih procedura i u budućnosti.

Zaobilaženje šaltera 

Za privredu danas, najčešće, svaki administrativni postupak podrazumeva odlazak od šaltera do šaltera.

Pojedini postupci delimično su digitalizovani i mogu se odraditi onlajn – preko digitalnih servisa, dok se pojedine faze, kao što su podnošenje zahteva, plaćanje ili odlazak po rešenje, obavljaju i dalje dolaskom na šalter.

Nova platforma omogućiće da ceo proces dobijanja rešenja bude digitalizovan u potpunosti, i za korisnika i za instituciju koja određeno rešenje izdaje.

Nova platforma omogućiće elektronsko podnošenje zahteva, elektronsko plaćanje i korišćenje elektronskog potpisa, dok će organi nadležni za određeni postupak imati elektronski pristup podacima po službenoj dužnosti.

Automatska provera 

Zahvaljujući najsavremenijem softverskom rešenju za upravljanje poslovnim procesima, koje obezbeđuje Kancelarija za IT i eUpravu, pribavljanje podataka i provera uslova će se obavljati automatski, razmenom podataka sa zvaničnim registrima, što dovodi i do značajnog skraćivanja rokova.

Sve strane imaće mogućnost praćenja statusa celog procesa, što uz definisane rokove, smanjuje potencijalnu neizvesnost u svim fazama postupka.

Rezultat postupka će biti izdavanje elektronskog rešenja, koje će istovremeno trajno biti dostupno u elektronskom obliku korisniku i nadležnim državnim organima.

Što više postupaka bude uključeno u servis, izrada novih usluga će biti kvalitetnija i brža, zbog formiranja novih registara i automatskog preuzimanja podataka.

Cilj trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji jeste smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka – licenci, dozvola, saglasnosti i drugih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja 100 dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije.

Očekuje se da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva