Uz "Marseljezu" završena parada povodom Dana pada Bastilje

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 14, 2019   13:35

0

71

Uz "Marseljezu" završena parada povodom Dana pada Bastilje

U Parizu je intoniranjem francuske himne "Marseljeze" i razvijanjem velike zastave Francuske na Jelisejskim poljima završena parada povodom nacionalnog praznika Dana pada Bastilje.

Pored domaćina, predsednika Emanuela Makrona defile su posmatrali nemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i drugi ugledni gosti, među kojima nije bilo britanske premijerke Tereze Mej.

List „Mond“ navodi da je umesto najavljene predsednice britanske vlade paradu na Jelisejskim poljima posmatrao vicepremijer Dejvid Lajdington.

Makron danas pokazuje odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi koja se održava u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor Bastilja zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Napominje se da među gostima nema predsednika SAD Donalda Trampa, koji je bio gost francuskog predsednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje obeležava se i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Nemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Francuski sajt podseća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju obrane ključna.

Na Jelisejskim poljima danas su prodefilovale vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske deo E2I, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, a nebom proleteli nemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera „Činuk“.

U paradi su učestvovali pripadnici Francusko-nemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989. kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Nemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Kako se navodi, dolazak generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga je znak da je Alijansa i dalje važna francuskom predsedniku.

Kako navodi francuski sajt, u paradi u centru Pariza učestvovalo je oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva