:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Januar 06, 2019   16:22

0

494

Uz trubače obeležen Badnji dan u Kosovskoj Mitrovici

Na Badnje jutro praznična liturgija služena je  u svim pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohiji . Centralno obeležavanje Badnjeg dana, na severu Kosmeta održaće se u porti crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, a liturgiju će , u 17 casova,  služiti Vladika Teodosije.

Na trgu u Kosovskoj Mitrovici, kod spomenika knezu Lazaru, svečano je obeležen Badnji dana uz kuvanu rakiju, vino i trubače Dejana Petrovića, prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

U gradu na Ibru svečano je obeležen Badnji dan uz kuvanu rakiju, vino i trubače Dejana Petrovića iz Užica. On i njegov orkestar su prvi put u Kosovskoj Mitrovic, svim građanima su poželeli srećan Badnji dan.

„Došli smo sa velikim srcem punim ljubavi“, rekao je Petrović.

Uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika među građanima Kosovske Mitrovice ima neizvesnosti, nespokoja ali i vere u bolji život i mir. Najveća želja im je da ostanu i opstanu u svom gradu.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je naveo da u veoma složenim i teškim vremenima, u kakvim se srpski narod na prostoru Kosova i Metohije nalazi danas na najradosniji praznik, ipak okupljeni složno obeležavaju Badnji dan, istrajni sa namerom da traju i da večno obeležavaju i čuvaju svoj identitet na prostoru Kosmeta.

"Ono što je u ovim momentima bitno i važno jeste i ono što sam praznik nalaže - radost i mir i upravo su to poruke koje šaljemo sa Kosova i Metohije, iz Kosovske Mitrovice da bude mir i sloboda za koju se zalažemo", rekao je Spirić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev kaže da jedinstvo i slogu najbolje pokazujemo u teškim vremenima, kao što su ova kroz koja prolazi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Izazovi koji su nam nametnuti jednostranim ne opravdanim, nelegalnim, necivilizovanim potezima Albanaca iz Prištine blokadom, embargo pokušajem da se ljudi more glađu i žeđu svemu tome prkosi današnja slika sa ulica u Kosovskoj Mitrovici, svi su izašli da zajedno proslavimo ovaj Dan”, rekao je Kozarev.

Građani Kosova i Metohije nadaju se da će im ova Nova godina, Badnji dan i Božić doneti blagostanje i da će ostati i opstati na vekovnom ognjištu.

Izvor: TV Most

kosovska mitrovicatrubačikozarevspirićbožić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva