:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2015   10:24

0

184

Uz Ršuma i Rašu jos novih fazona i fora



Rođendan se proslavlja radno i to snimanjem novog serijala od 15 polusatnih epizoda u dvorcu "Fantast" nadomak Bečeja, a bez Ršuma, kao autora serije i pripovedača i Raše serija se ne može ni zamisliti.

Naime, popularni Ršum napisao je scenario za svaku epizodu, kako sada, tako i ranije, dok je Raša, glumeći čarobnjaka nastupao, kako sam kaže, u čak 155 epizoda.

"Na svakom snimanju "Fazona i fora" osećala se jedna vrsta porodične atmosfere i u ekipi koja je to snimala, ali i kod onih koji su dolazili sa strane. I ovaj serijal, čije snimanje počinje, je takođe jedna vrsta porodične serije. Uuglavnom je rade isti ljudi koji su radili i ranije, a ima i nekih mladih koji su u ovu našu porodicu doneli svežu krv", priča Ršumović.

Upravo ta atmosfera je ono čega se prvo seti kada razmišlja o "Fazonima i forama".

Prva asocijacija na popularnu seriju, po Raši Popovu je jedna devojčica koja je, kako kaže, pored svog, znala i kompletan njegov tekst napamet.

"Devojčica se zvala Lea Labudović. Jednom se desilo da sam potpuno zaboravio tekst koji je trebalo da izgovorim i došlo je do pauze u snimanju od nekih pola sata. Šetajući okolo i razmišljajući šta da radim čuo sam nju kako nešto šapuće, oslušnem, a ona govori moj tekst, valjda joj kao impulsivnom detetu nije prijala ta pauza u snimanju i tako se ja obrukam, a zahvaljujući njoj mi odmah nastavimo sa snimanjem", rekao je Popov.

Tada je uvideo, dodao je on, da ima posla sa vunderkindom i da veruje da je Lea postala svetski poznati lekar ili stručnjak u nekoj drugoj oblasti.

Mnogi, kaže Popov, a posebno novinari greše kada kažu "Ovo je Raša Popov koji je napisao Fazone i fore", jer "Fazone i fore" je stoprocentno napisao Ljubivoje Ršumović, a njegova uloga je bila samo da u svakoj epizodi izgovori dve, tri rečenice.

Koliko je serija "Fazone i fore" bila gledana i popularna, po rečima Popova svedoči i podatak da su mu se već tokom prve godine emitovanja mališani, koji su ga sretali na ulici, obraćali sa "zdravo Rašo" baš kao da su pravi drugari.

"Moj najveći uspeh u karijeri je taj što sam doživeo da su mi, dok sam svojevremeno šetao Kalemegdanom sa pokojnom suprugom, neki mladići dovikivali Rašo legendo, Rašo legendo", pola u zbilji, a pola u šali rekao je Raša Popov.

Govoreći o Ršumovićevom radu, ističe da je podatak o tome da je štampano milion i po njegovih knjiga najbolji pokazatelj šta je i koliko Ršum do sada uradio, a ovom prilikom otkrio je i to da je tek nakon što je upoznao Ršumovića i sam počeo da piše pesme.

"Ja sam uz Ljubu počeo da pišem pesme za decu. Pre toga nisam imao ni jednu dečju pesmu, a prvu sam napisao 1986. godine kad mi se rodila prva unuka. Poslednja pesma koju sam napisao glasi "Meni se ne dopada kad avion propada", to nije toliko pesma koliko je mudri aforizam", kroz osmeh kaže Raša.

Potvrđujući da je do sada štampano više od milion i po njegovih knjiga, Ršumović je pojasnio da je to podatak Bibliografskog zavoda prema kome je još u vreme Jugoslavije štampano njih 1.450.000.

"Samo knjiga 'Ma šta mi reče' koja je štampana u Novom Sadu izdata je u 350.000 primeraka i tada je bila na prvom mestu po prodaji u zemlji među svim knjigama, ne samo za decu ,već je bila najprodavanija uopšte u knjižarama", kazao je Ršumović.

Govoreći o fenomenu serije "Fazona i fora" koju pođednako rado gledaju i deca i odrasli, Ršumović smatra da je razlog tome činjenica da u "svakom od nas postoji neka vrsta dečje radoznalosti bez koje ne bismo mogli ništa da stvaramo".

Da u svakom od nas "čuci" neko dete, prema Ršumoviću pokazuje to što neke stvari naučene u detinjstvu mogu biti od velike pomoći u kasnijem životu.

Kao primer je naveo čuvenu Pitagorinu teoremu, koju gotovo svi školarci znaju po pesmici koju je napisao Branislav Nušić - "Kvadrat nad hipotenuzom, to zna svako dete jednak je zbiru kvadrata nad obe katete".

Imajući to u vidu svojevremno je, kao član Komisije Ministarstva prosvete za niže razrede osnovnih škola, potpuno ozbiljno predložio da matematiku napiše neki pesnik.

"Predložio sam tada da matematiku napiše Duško Trifunović, geografiju Dobrica Erić, a istoriju Dragan Lukić. Naravno oni počnu da se smeju, a jedan od učitelja je još u svojoj diskusiji rekao da je batina najbolje vaspitno-pedagoško sredstvo, čemu sam se ja oštro suprostavio. Više me nisu pozivali da učestvujem u radu te komisije", priča popularni Ršum.

Ršum i Raša su na čelu i novog serijala čije je emitovanje planirano za kraj godine, a to je najbolja i najača garancija da će mališani, ali i odrasli naučiti još dosta dobrih fazona i fora.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva