:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 15, 2015   12:05

0

218

Uzbudljivo putovanje kroz istočnoevropski film

Ono što pleni u ovim filmovima jeste izvanredna vizuelna estetika pomoću koje autori uspevaju da prenesu emotivni naboj priča o ljudskim sudbinama.

"Istočna Evropa je tokom burne istorije prerasla u gotovo mitološki prostor u kojem se konstantno prepliću prošlost i sadašnjost, ostavljajući otvorenom i neizvesnom kategoriju budućnosti. Krhko ljudsko biće kao centar ovih previranja najčešće ostaje usamljeno na vetrometini, ali je ujedno i najsnažniji bedem u večnoj borbi dobra i zla", kaže selektor Petar Mitrić.

Selekciju otvara "Fatamorgana" (Mirage) Sabolča Hajdua, koji se bavi pitanjem savremenog robovlasništva i rasizma u Mađarskoj. Premijera je bila na festivalu u Torontu. Zanimljiv je i ruski film "Test" Aleksandra Kota u kojem nema dijaloga. To je priča o ljubavnom trouglu sa neverovatnim obrtom i jakom društvenom porukom.

U selekciji je i rumunski film "Sprat niže" Radu Munteana, koji je prikazan ove godine u Kanu. Glavni lik Patrasku, nakon što je jedini prisustvovao porodičnoj svađi koja se zavšila ubistvom, ulazi u sukob sa dve veoma bliske ličnosti: prva je bizarni ubica, a druga njegova sopstvena savest.

Pažnju privlači i "Aferim!", za koji je rumunski reditelj Radu Jude na Berlinalu dobio Srebrnog medveda za najbolju režiju. Snimljena u crno-beloj tehnici i smeštena u 1835. godinu, to je priča o dva jahača - žandarmu Kostadinu i njegovom sinu i njihovoj potrazi za robom-ciganinom koji je pobegao od gospodara. Tokom potere oni nailaze na ljude raznih nacija i vera, na sve predrasude o drugima, stereotipe koji se prenose s generacije na generaciju.

Posebno mesto u ovom programu ima svetska premijera srpskog filma "Bez stepenika" reditelja Marka Novakovića. Nažalost, glavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković nije više među živima i ovo će biti i svojevrstan omaž njemu. Inače, Stojiljkoviću je to bila prva glavna ulogu na filmu, pa je i zbog toga ovo ostvarenje veoma posebno.

Na kraju programa van konkurencije biće prikazan "Most na kraju sveta" Branka Ištvančića. Film je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Francuske, a bavi se životom povratnika u Hrvatsku posle rata.

O najboljima u selekciji Paralele i sudari odlučuje Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison iz Velike Britanije (Hollywood Reporter, Variety, British Film Institute), Đerđ Baron, najznačajniji mađarski kritičar i Vladimir Džudović, filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1.

Festival evropskog filma biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, sa više od 80 filmova u različitim selekcijama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva