:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 15, 2015   12:05

0

183

Uzbudljivo putovanje kroz istočnoevropski film

Ono što pleni u ovim filmovima jeste izvanredna vizuelna estetika pomoću koje autori uspevaju da prenesu emotivni naboj priča o ljudskim sudbinama.

"Istočna Evropa je tokom burne istorije prerasla u gotovo mitološki prostor u kojem se konstantno prepliću prošlost i sadašnjost, ostavljajući otvorenom i neizvesnom kategoriju budućnosti. Krhko ljudsko biće kao centar ovih previranja najčešće ostaje usamljeno na vetrometini, ali je ujedno i najsnažniji bedem u večnoj borbi dobra i zla", kaže selektor Petar Mitrić.

Selekciju otvara "Fatamorgana" (Mirage) Sabolča Hajdua, koji se bavi pitanjem savremenog robovlasništva i rasizma u Mađarskoj. Premijera je bila na festivalu u Torontu. Zanimljiv je i ruski film "Test" Aleksandra Kota u kojem nema dijaloga. To je priča o ljubavnom trouglu sa neverovatnim obrtom i jakom društvenom porukom.

U selekciji je i rumunski film "Sprat niže" Radu Munteana, koji je prikazan ove godine u Kanu. Glavni lik Patrasku, nakon što je jedini prisustvovao porodičnoj svađi koja se zavšila ubistvom, ulazi u sukob sa dve veoma bliske ličnosti: prva je bizarni ubica, a druga njegova sopstvena savest.

Pažnju privlači i "Aferim!", za koji je rumunski reditelj Radu Jude na Berlinalu dobio Srebrnog medveda za najbolju režiju. Snimljena u crno-beloj tehnici i smeštena u 1835. godinu, to je priča o dva jahača - žandarmu Kostadinu i njegovom sinu i njihovoj potrazi za robom-ciganinom koji je pobegao od gospodara. Tokom potere oni nailaze na ljude raznih nacija i vera, na sve predrasude o drugima, stereotipe koji se prenose s generacije na generaciju.

Posebno mesto u ovom programu ima svetska premijera srpskog filma "Bez stepenika" reditelja Marka Novakovića. Nažalost, glavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković nije više među živima i ovo će biti i svojevrstan omaž njemu. Inače, Stojiljkoviću je to bila prva glavna ulogu na filmu, pa je i zbog toga ovo ostvarenje veoma posebno.

Na kraju programa van konkurencije biće prikazan "Most na kraju sveta" Branka Ištvančića. Film je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Francuske, a bavi se životom povratnika u Hrvatsku posle rata.

O najboljima u selekciji Paralele i sudari odlučuje Žiri filmske kritike u sastavu: Majkl Petison iz Velike Britanije (Hollywood Reporter, Variety, British Film Institute), Đerđ Baron, najznačajniji mađarski kritičar i Vladimir Džudović, filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1.

Festival evropskog filma biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, sa više od 80 filmova u različitim selekcijama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?