:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2022   16:51

0

151

Uzgoj jagode u Kosovskom Pomoravlju

Ovako nešto još nismo nismo zabeležili u Kosovskom Pomoravlju. Jednostavno, prizor od kojeg zastaje dah. Lepo za oko, a jagode crvene i sočne sa najlepšim mirisom i ukusom.

Porodica Stamenković iz Kosovske Kamenice uzgaja ranu italijansku sortu Kleri. Prošle godine zasadili su 5.500 sadnica a nedavno je počela i prodaja.

„U ovom zasadu imamo sortu Kleri koja je poznata kao kraljica jagoda. Prednost je što je jedna od najslađih, najmirisnijih i koja najduže traje posle berbe. Mana je manji pronos od nekih ostalih sorti“, kaže za Puls Bojan Stamenković.

Zadovoljni su prodajom koja se, za sada, odvija preko društvenih mreža i prijatelja. Cena je tri i po evra za kilogram.

Pored toga što je ovakav vid uzgoja lakši, mnogo je ekonomičniji nego da je na otvorenom iz razloga što se koristi manja površina zemljišta.

„ S obzorom da je ovo novi sistem vertikalnog uzgoja, posla ima ali je mnogo lakše za održavanje, nema savijanja prilikom branja, jagode su čiste, nemaju dodira sa zemljom“, kaže Stamenković.

Ukoliko je ovo rentabilno i pokaže se kao dobro planovi su da već ove godine prošire proizvodnju.

A budući da Kleri formira puno novih izdanaka ili „brkova“, biće dovoljno sadnica za novu plantažu ili prodaju.

Da bi upotpunili asortiman za par dana posadiće i maline. Rešeni su da oprobaju novu vrstu sertifikovane poljske sorte Delniva kojoj pogoduje ova klima.

Izvor: RTV Puls; Foto i video: RTV Puls

KiMKosovsko Pomoravljeuzgoj jagode
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva