:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Mart 29, 2019   12:54

0

211

Vakcina nije bauk

U Beogradu se danas i sutra održava međunarodna konferencija "Vakcine – juče, danas, sutra".

I dok je u jednom okrugu američke države Njujork proglašeno vanredno stanje zbog jedne od najvećih epidemija malih boginja u poslednjih nekoliko decenija, u Srbiji je u januaru i februaru prijavljen po jedan slučaj malih boginja, a u martu nijedan.

Ipak, iako nema emidemije, na teži način u prethodnih godinu i po dana shvatili smo značaj vakcinacije, jer imali smo 15 smrtnih ishoda.

Doktor Srđa Janković, imunolog sa Dečje klinike u Tiršovoj naglašava da ako ne bude postignuto onih 95 odsto za kolektivnu zaštitu, može se očekivati da epidemije bude još.

Povernje u naučnu medicinu, a posebno u vakcinaciju je na veoma niskom nivou, kaže doktor Janković i napominje da je dobro što se održavaju naučni skupovi na kojima se može diskutovati na stručnom nivou.

Navodi da roditelje najviše brine bezbednost i kvalitet vakcina i da li su one povezane sa nekim bolestima, kao što je bila priča sa autizmom, što je opovrgnuto.

Prema njegovim rečima, postoje hipoteze da vakcina može da dovede do obolevanja od nekih bolesti, ali te hipoteze nisu utemeljene.

Ističe da su reakcije na vakcinu blage i prolazne, i da se neka ozbiljnija reakcija javlja ekstremno retko.

Od 1. aprila u Srbiji stupa na snagu novi, izmenjeni pravilnik o obaveznoj vakcinaciji i imunizaciji i preporučenim vakcinama.

"Najveća novost je kategorija preporučenih vakcinacija koje nisu zakonski obavezne, ali struka i lekari stoje sa istom težinom iza takve preporuke. One su korisne i dobre – to su vakcine protiv čovečjeg papiloma virusa izazivača raka grlića materice i vakcine protiv ovčijih boginja", rekao je doktor Janković. 

Izvor: RTS

vakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva