:

:

TV Most

clock

April 24, 2019   9:15

0

326

Vakcinacija nije samo lična, već i kolektivna odgovornost

Prošle godine je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Vakcinacija je kolektivna odgovornost kojom štitimo i okolinu i one koji nisu mogli zbog različitih oboljenja da prime vakcinu, ističu u "Batutu".

Počinje Evropska nedelja imunizacije čiji je cilj povećanje imunizacije, jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta i osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Imunizacijom se sprečavaju komplikacije i smrtni ishodi od bolesti među kojima su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbile, zauške, rubeole, neke vrste zapaljenja pluća i rak grlića materice.

Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje "Batut" ukazuje da su u prethodnom periodu postignuti odlični rezultati.

"Prošle godine je značajno porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka i rubele. Obuhvat imunizacije u drugoj godini života iznosi 93,4 odsto, čime se približavamo onim zaštitnim 95 odsto, koje će nas štititi od ovih oboljenja. U Beogradu i Nišu gde je bio najniži obuhvat sad je preko 95 odsto", navela je Kisić Tepavčevićeva.

Ukazuje da je vakcinacija kolektivna odgovornost i da njome štitimo i okolinu i one koji nisu mogli zbog različitih oboljenja da prime vakcinu.

"Treba da se ponašamo odgovorno, zaštitimo sebe i porodicu kako bismo postigli visok stepen imuniteta populacije koji bi nas u narednom periodu štitio od bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom", istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je cilj da se što više ljudi osvesti i uputi na to koliko je važno da zaštitimo decu od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Ova četrnaesta nedelja imunizacije obeležava se u svim regionima Svetske zdravstvene organizacije, tako i u Srbiji.

Izvor: RTS

vakcinacijaimunizacijaBatut
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva