:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2019   15:43

0

205

Van der Belen: Evropska porodica nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen uveren je da će evropska porodica biti potpuna tek uz puno uključenje država Zapadnog Balkana.

Van der Belen je, na godišnjem prijemu za diplomatski kor, rekao da se Austrija zalaže za pristupanje šestorke Zapadnog Balkana.

Osim toga, Van der Belen je u obraćanju izrazio nadu da povlačenje SAD iz Sirije neće voditi ka zaoštravanju građanskog rata. "I za Siriju mora postojati nada, nada i da povlačenje američkih snaga neće voditi ka novim nestabilnostima ili ratnim dejstvima", poručio je u obraćanju pred predstavnicima iz 129 država sveta.

Van der Belen je kritikovao nacionalizam, unilateralizam, udaljavanje od univerzalnih pravnih normi, istupanje iz međunarodnih dogovora. Posebno je kritikovao SAD u sa vezi politikom prema klimatskim promenama. Takođe je naglasio da je prošle godine obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa Austrije i SAD.

Predsednik Austrije se založio za konstruktivni dijalog sa Rusijom.

Van der Belen je ocenio da će 2019. biti važna godina za EU ukazujući na Bregzit - "ako do njega stvarno dođe", kao i diskusiju o budućnosti Unije, izbore za Evropski parlament i uspostavljanje nove Evropske komisije.

Izvor: RTS

AustrijaAleksander Van der Belen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva