:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Decembar 01, 2020   7:59

0

187

Vanredna situacija u sve više opština, pacijente iz Beograda šalju u Niš

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 175.438 osoba, a od posledica zaraze preminula su 1.604 pacijenta. U bolnicama je više od 7.300 ljudi, a na respiratorima 253 osobe.

Nepovoljna situacija u Kraljevu, virus ušao u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji

U Kraljevu je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali je tokom vikenda bila nešto bolja. Prema rečima načelnika Infektivnog odeljenja, veliki broj zaraženih ima manje od 50 godina i oni se nešto bolje nose sa kovidom 19.

Zvanične brojke koje je saopštio kraljevački krizni štab kažu da je u novembru zaraza koronavirusom potvrđena kod 2.811 Kraljevčana, a preminula su 33 pacijenta.

Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba u Kraljevu, prof. Radovan Čekanac, kaže da su najveća žarišta trenutno u Kraljevu u porodicama, kao i da su bile rizične neke slave.

"Imali smo Aranđelovdan gde su nakon slave oba domaćina ispoljila simptome, a kada smo testirali sve kontakte koje su oni prijavili sa slave nakon četiri dana svi su oni bili pozitivni", kaže Čekanac.

Virus je ušao i u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji. Poslednji podaci kažu da je zaraženo 15 korisnika i četvoro zaposlenih. Čekanac kaže da je za sada situacija pod kontrolom, ali da će centar biti pod epidemiološkim nadzorom.

Navodi da se stanje u kraljevačkoj bolnici menja iz sata u sat, da je trenutno 68 hospitalozovanih, osmoro na intenzivnoj nezi.

U kraljevačkoj kovid bolnici kažu da slobodnih mesta ima, ali zabrinjava to što je sve teže obezbediti dovoljan broj medicinskog osoblja koji bi brinuo o pacijentima. Trenutno je više od 130 medicinskih radnika ili zaraženo ili je u izolaciji zbog kontakta sa obolelim.

Još 32 osobe obolele u Novom Pazaru

Raste broj zaraženih koronavirusom u Novom Pazaru. U poslednja 24 časa obolele su još 32 osobe.

Na bolničkom lečenju nalazi se 121 pacijent.

Novopazarski ugostitelji i danas nastavljaju akciju podele obroka za medicinske radnike i pacijente. Danas će biti podeljeni ćevapi, a juče su bile mantije i pite.

Na respiratorima 253 pacijenta

Prema poslednjim informacijama, hospitalizovano je 7.368 osoba, a na respiratorima su 253 pacijenta.

Prema poslednjem preseku, od testirana 17.093 uzorka, koronavirus je potvrđen kod 6.224 osobe. Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 55 ljudi.

Stručnjaci upozoravaju na sve težu situaciju. Epidemiolog Branislav Tidorović kaže da je epidemiološka situacija nepovoljna, dok je u Beogradu katastrofalna. Ističe da su bolnički kapaciteti u Beogradu popunjeni, a da se pacijenti iz prestonice šalju i u Niš.

Naveo je da se nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, o kojima se juče govorilo na sednici Kriznog štaba, usaglašavaju sa pravnicima, a tiču se dolaska naših građana iz inostranstva za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da za sada ima bolničkih kapaciteta, ali da oni nisu neiscrpni. Dodao je da, ako se nastavi ovim tempom, veoma lako u jednom trenutku možemo da dođemo do toga da kapaciteti budu na izmaku, ili da ih ne bude dovoljno.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada.

Zbog sve većeg broja obolelih, vanredna situacija tokom jučerašnjeg dana proglašena je u Leskovcu, Lučanima, Ivanjici, Kikindi, Bajinoj Bašti i Somboru.

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim, koji je potvrdio je da će partija ruske vakcine "Sputnjik V" za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza stići u Srbiju do kraja ove sedmice.

Izvor: RTS

Srbijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva