:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

SAD

clock

Avgust 29, 2023   8:51

0

59

Vanredno stanje u 46 okruga na Floridi

Tropska oluja Idalija pogodila je zapad Kube i očekuje se da ojača u u veliki uragan dok se kreće ka obali američke savezne države Floride, gde su vlasti naložile milionima stanovnika da se pripreme za evakuciju.

Dok stanovnici Floride iz predostrožnosti postavljaju vreće sa peskom i evakuišu se iz domova u nižim oblastima duž obale Meksičkog zaliva, Idalija je zahvatila Kubu donoseći obilnu kišu, posebno na krajnjem zapadu ostrva, a vlasti u oblasti Pinar del Rio objavile su stanje pripravnosti, dok se stanovništvo evakuiše zbog mogućih poplava.

Na Kubi je u nedelju palo čak 10 centimetara kiše, saopštile su meteorološke službe, a očekuje se da će Idalija Floridi već danas doneti uraganske vetrove i da će stići do obale do srede, prenosi AP.

Guverner Floride Ron Desantis proglasio je vanredno stanje u 46 okruga, širokom pojasu koji se proteže preko severnih delova države, od obale Meksičkog zaliva do obale Atlantika. Država je mobilisala 1.100 pripadnika Nacionalne garde koji imaju na raspolaganju 2.400 plovila i 12 letelica za akcije spasavanja. Međunarodni aerodromi Tampa i St. Pete-Klirvoter saopštili su da će danas biti zatvoreni, a rad prigradske železnice u Orlandu je obustavljen.

Vanredno stanje je odobreno i na federalnom nivou, što će omogućiti federalnu pomoć Floridi.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva