:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 21, 2018   21:18

0

238

Vansi uplatio koncesionu naknadu od 501 milion evra

Francuska kompanija "Vansi erports" uplatila je jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra za Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. "Er Srbija" poželela dobrodošlicu novom koncesionaru.

"Vansi" će od ponoći zvanično preuzeti koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom na 25 godina.

Ministar finansija Siniša Mali je, posle sednice Vlade Srbije, rekao da će ukupno ulaganje "Vansija" u Aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Objasnio je da je prvi 501 milion evra danas uplaćen i da će na ime dividende taj novac biti raspoređen u budžet u iznosu od 417 miliona evra, dok će ostatak od 85 miliona evra pripasti malim akcionarima.

Rekao je da je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i da će deo tog novca biti iskorišćen za vraćanje starih dugova koje je ostavila prethodna vlast, kako bi se našoj deci ostavila čista budućnost.

Naveo je da će se ostatak novca iskoristiti za velike infrastrukturne projekte u budućnosti.

Kada je reč o godišnjoj koncesionoj nakadi, ona će iznositi između 4,4 miliona evra do 15,1 milion evra i uplaćivaće se u narednih 25 godina u zavisnosti od ostvarenih rezultata.

"I takođe će biti podeljen taj novac između budžeta Srbije i manjinskih akcionara."

"Obaveza 'Vansija' je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta, odnosno sa 5,3 miliona na 15 miliona, a broj avio-operacija da se duplira sa 59.000 na 120.000 koliko se očekuje. Sa strateškim partnerom očekujemo dalji veliki razvoj naše vazdušne luke, zajedno sa 'Er Srbijom', koja je najbrže rastuća i dominantna avio-kompanija u regionu, što je osnova za razvoj privrede", rekao je Mali.

Mali je naglasio da država Srbija ostaje vlasnik Aerodroma "Nikola Tesla" i da "Vansi" samo preuzima upravljanje aerodromom. "Vansi" je jedan od najvećih operatera, koji posluje u 12 zemalja sveta, zajedno sa 45 aerodroma i ima više od 180 miliona putnika. Ministar ističe da sa njim Srbija hoće da napravi dominantno čvorište i vazdušnu luku od beogradskog aerodroma. 

Otpravnik poslova u Ambasadi Francuske Nikola Faj rekao je da je ta ambasada srećna zbog početka koncesije.

"'Vansi erports' ima veliko iskustvo u upravljenju međunarodnim aerodromima u Fancuskoj i svetu, ne sumnjam da će zbog stručnog znanja doprineti i razvoju aerodroma u Beogradu, koji ima veliki potencijal." 

Ugovor o koncesiji beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina potpisan je 22. marta sa francuskom kompanijom "Vansi erports". 

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je doneta 5. januara 2018. godine.

"Er Srbija" poželela dobrodošlicu

Nacionalni avio-prevoznik "Er Srbija" poželeo je dobrodošlicu novom koncesionaru, koji će narednih 25 godina upravljati beogradskim aerodromom.

"U ime srpske nacionalne avio-kompanije, neizmerno se zahvaljujem na saradnji dosadašnjem timu Aerodroma 'Nikola Tesla', sa direktorom Sašom Vlaisavljevićem na čelu, i želim dobrodošlicu novom timu koji će nadalje voditi tu značajnu vazdušnu luku. Aerodrom 'Nikola Tesla' je i naš dom i izuzetno važno čvorište saobraćajne mreže. Baš zbog toga, naše snažno, konstruktivno i posvećeno partnerstvo može da bude samo od koristi svim stranama", izjavio je generalni direktor "Er Srbije" Dankan Nejsmit.

Izvršni direktor "Er Srbije" Branislav Malović istakao je da dolazak novog partnera znači novi podsticaj daljem jačanju odnosa i saradnje.

Izvor: RTS

Vansi erportsAerodrom Nikola Tesla
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva