:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

April 27, 2020   17:40

0

185

Varheji i ministri Zapadnog Balkana na video konfrenciji 30.aprila

Komesar za proširenje Oliver Varheji i ministri spoljnih i evropskih poslova Zapadnog Balkna, održaće u četvrtak, 30. aprila, video konfrenciju, saznaje Tanjug u Briselu.

Ovaj razgovor se vidi kao priprema za predstojeći video samit lidera EU i Zapadnog Balkana, koji je planiran za 6. maj.

Očekuje se da će Varheji ministrima zapadnobalkanskih partnera predstaviti pozicije i doprinos Evropske komisije sastanku na najvišem nivou.

U EU diplomatskim izvorima navode da će Komisija 6. maja na konfrenciji EU i lidera Zapadnog Balkana još jednom potvrditi evropsku perspektivu regiona.

Očekuje se da će Komisija predstaviti dosadašnju podršku koju je EU izdvojila za pomoć zemljama regiona u odgovoru na krizu COVID19, ali i da će naglasiti da će, "obzirom na krizni momenat", nastaviti da izdvaja značajna sredstva za region.

Komesar Varheji bi trebalo da upozna ministre sa Zapadnog Balkna i sa radom Evropske komisije na ekonomsko investicionom paketu, namenjenom za razvoj Zapadnog Balkna i njegovog približavanje EU.

Iako je prvobitno planirano da se investicioni paket predstavi već u maju na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkna, očekuje se da će ovaj paket ipak sačekati jesen, a da će se EU podrška regionu za sada fokusirati na odgovor na krizu COVID19.

Izvor: Танјуг

VarhejiEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva