:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 31, 2020   19:53

0

155

Varhelji: CG ima obavezu zaštite crkvenih prava i imovine

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da Crna Gora u okviru pregovaračkog Poglavlja 23 ima prelazno merilo koje se tiče ljudskih prava, a koje je obavezuje na efikasnu zaštitu religijskih prava i crkvene imovine.

"Regulisanje verskih zajednica u nadležnosti je Crne Gore, ali to bi trebalo da bude urađeno na inkluzivan način i dijalogom, okupljanjem svih relevantnih aktera i u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019.godine", navodi Varhelji.

Komesar je u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o novom crnogorskom Zakonu o slobodi veroisposvesti, naveo da je Komisija to pitanje ”više puta pokrenula” sa zvaničnicima Crne Gore i da će nastaviti da ”prati situaciju”.

Varhelji ističe da Evropska komisija posebnu pažnju posvećuje vladavini prava ”posebno u zemljama kao što je Crna Gora”, koja je u pristupnim pregovorima.

Komesar za proširenje je ponovio stav da je vladavina prava fundamentalna vrednost EU i jedan od ključnih elemenata pristupnaja Uniji koji određuje celokupni tok pristupnih pregovora.

Izvor: T a n j u g

Oliver VaheljiCrna GoraPoglavlje 23ljudska prava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva