:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Novembar 12, 2020   20:57

0

149

Varhelji: Dijalog Beograda i Prištine ključan za stabilnost čitavog regiona

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji ponovio je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova, kroz dijalog kome posreduje EU, ključna za stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana, a da obe strane moraju da ulože dalje značajne napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji.

Varhelji je u svom odgovoru na poslaničko pitanje u Evropskom parlamentu koje se odnosilo na kršenje verskih sloboda i ”nesigurnu situaciju hrišćanskih zajednica na Kosovu”, poručio da EU pridaje veliku važnost vladavini zakona, zaštiti osnovnih prava i sloboda, uključujući prava nevećinskih zajednica i verske slobode.

”Mi pomno pratimo sve događaje u ovim oblastima. Komisija se u svom godišnjem kosovskom izveštaju obraća preporukama vlastima po ovim pitanjima”, kaže Varhelji.

Na pitanje poslanika kranje desne grupacije u EP Tijeri Marijanija da li će zbog ovakvog kršenja prava od strane Prištine, ali i zbog nepriznavanja nezavsinosti Kosova pet članice EU ”Komisija promeniti svoju podršku viznoj liberalizaciji za građane Kosova”, ali i ”eliminisati sve reference na Kosovo iz dijaloga sa Srbijom”, Varhelji odgovara da je ”pitanje nezavisnosti Kosova u nadležnosti država članica”, a da Komisija ”stoji iza iza svoje procene iz jula 2018. godine da Kosovo ispunjava merila liberalizacije viznog režima”.

Izvor: T a n j u g

Oliver VarheljiEUKosovovizna liberalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva