:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2022   17:11

0

136

Varhelji: EU će nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji rekao je da će Evropska unija nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana i da će povećati svoja ulaganja, posebno u vreme energetske krize.

Varhelji je to rekao u Evropskom parlamentu i pojasnio da je cilj što pre pomoći zemljama Zapadnog Balkana i njihovim građanima koji već plaćaju velike cene energenata.

“Vremena su izazovna, ali EU je uvek bila uz svoje partnere. Energetska kriza je veliki izazov za Zapadni Balkan i EU. Zbog toga EU uključuje ovu regiju u svoje politike. EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini energije posebno plina i vodonika. Srbija i Severna Makedonija su se tom planu pridružile. ''Repower EU'' ima za cilj smanjena zavisnost o ruskom plinu EU i Zapadnog Balkana. To je hitna situacija. Zbog toga radimo na šemi ''Energy rescue'' za Zapadni Balkan. Sredstva koja predlažemo će u kratkom roku rešiti probleme s kojima se suočava regija. Jako je važno da to uradimo ove zime. U okviru kratkih mera je podrška opskrbom energenata, skladištenja energije i terminala”, rekao je Varhelji, prenela je sarajevska N1 tv..

O srednjoročnim ulaganjima, Varhelji je rekao da je reč o merama koje će pokriti široke projekte obnovljivih izvora energije, grejanja i šeme za energetsku efikasnost zgrada. Naveo je i da planiraju da izvoje i više sredstava za područe migracija.

“Tu imamo velike pritiske poslednjih godina godina. EU pozdravlja ljude koji stižu sigurnim rutama, ali za nezakonite ulaske nema mesta”, rekao je Varhelji.

Poručio je da neće ostaviti Zapadni Balkan i da će nastaviti da ga podržaju politički i finansijski.

“Naši odnosi sa Zapadnim Balkanom su važni”, istakao je Varhelji.

Potom se osvrnuo na preporuku Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

“To je ponuda, to radimo za građane BiH, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to treba da pretvore u realnost. Nakon parlamentarnih izbora 2. oktobra očekujemo da zakonodavci i vlade na svim nivoima se uključe u formiranje vlasti. Evropski savet će odlučiti na kraju, verovatno u decembru. Komisija je u svakom slučaju spremna da ubrza svoju pomoć i bude pouzdan partner. Komisija nastavlja praćenje provedbe 14 ključnih prioriteta”, naveo je Varhelji.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

VarheljiEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva