:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 15, 2020   15:42

0

213

Varhelji: EU i Zapadni Balkan zajedno u oporavak i da izađu jači iz krize

Komesar za proširenje Oliver Varhelji je tokom video konferencije zemalja Centralno-evropske inicjative (CEI) ocenio da kriza zbog pandemije KOVID19 nije umanjila napore niti ambicije EU prema regionu Zapadnog Balkana koji je "u srcu Evrope".

"Kriza je učinila da Komisija i ja lično radimo još više. Zadovoljstvo mi je da kažem da ni zemlje regiona nisu popustile, već su se čvrsto držale svojih EU obaveza", poručio je Varhelji.

On je u govoru poručio da je pandemija koronavirusa jasno potvrdila da EU i Zapadni Balkan mogu zajedno da rade, da nalaze zajednička rešenja i da se oslone jedni na druge.

"To znači da možemo i da se oporavimo zajedno i da izađemo iz ove krize jači", poručio je komesar Varhelji.

Komesar za proširenje ocenjuje da se saradnja i podrška EU i Zapadnog Balkna u borbi portiv pandemije KOVID19 odvija u pravom duhu solidarnosti.

On podseća da je Komisija u saradnji sa međunarodnim finansijskim institcijama pripremila finansijski paket od 3,3 milijarde evra kako bi podržala oporavak regiona ako i da je region uključen u brojne incijative koje su inače rezervisane za EU članice.

Varhelji je najavio i da će Evropska komisija na jesen predstaviti investicioni i ekonomski plan za Zapadni Balkan.

"Naš cilj će biti da podržimo ekonomski oporavak koji će istovremeno priibližiti region Uniji. Prioriteti plana su povezanost, naročito u oblasti transporta i energije, zelena tranzicija i digitalna transformacija. Fokusiraćemo se na ekonomiju koja radi za građane: pririteti će biti stvaranje privrednog rasta i radnih mesta, zajedno sa podrškom obrazovanju, jačanju sistema zdravstva i socijalne zaštite, kao i istraživanja i inovacija", kaže Varhelji.

Komesar je na video konfrenciji Centralno-evropske inicijative podsetio na važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa na Zapdnom Balkanu.

On je pozavo na jačanje reformskog procesa i naglasio važnost primene refromi u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, funkcionisanju demokratskih institucija i javne uprave.

"Uz opipljive i održive rezultate moćićemo da brže napredujemo u prustupnim pregovorima, što je jedan od glavnih ciljeva naše revidirane metodologije, uz vraćanje povjerenja, jače političko vođstvo i predvidljivost", kaže Varhelji.

Centralno-evropska inicijativa (CEI) nastala je 1989. godine iz saradnje Italije, Austrije, Mađarske i tadašnje Jugoslavije. CEI danas ima 17 članica od kojih su devet zemlje članice EU, a osam su zemlje Zapadnog Balkna i istočnog susedstva.

Teme ovog vanrednog sastanka šefova vlada Centralo-evropske inicijative, koji se odvija pod predsedavanjem Crne Gore, su koordinirani napori kako bi se zaustavila kriza, podrška građanima, kao i predstavljanje mera kojima bi se osnažila ekonomija i povezanost.

Izvor: RTV, T a n j u g

Oliver VarheljiZapadni BalkanEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva