:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Mart 22, 2021   20:20

0

124

Varhelji i ministri o vakcinaciji na Zapadnom Balkanu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da se proces vakcinacije u Srbiji odvija u skladu sa izuzetnim naporima Vlade da vakcine obezbedi za sve građane koji su se opredelili za to.

 

Joksimović je rekla i da je u toku informativna kampanja, kojom se objašnjava značaj vakcinacije i poziva stanovništvo da joj se u što većem broju odazovu.

Ona je to istakla, učestvujući večeras na sastanku evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija sa ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija sa Zapadnog Balkana, na kojem je razmatrana pomoć Evropske unije za jačanje zdravstvenih sistema u regionu u borbi sa posledicama pandemije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Komesar Varhelji je informisao ministre o naporima EU da ubrza proces vakcinacije kako bi se brže izborila sa krizom koja u većini država članica i dalje ne jenjava.

Posebno je govorio o nastojanju EU da se ubrza isporuka vakcina iz sistema Kovaks, u kome je i Srbija jedan od učesnika.

Naglasio je da se EU, kao najveći davalac sredstava u tom sistemu, zalaže za ravnomernu i fer raspodelu vakcina, prema potrebama svake od zemalja, uključujući i Zapadni Balkan.

Jadranka Joksimović je ukazala da aktivnosti oko vakcinacije već daju značajne rezultate i da su još jedan pokazatelj odgovornosti i posvećenosti Vlade Srbije da obezbede zdravstvenu zaštitu svojim građanima, ali i da doprinesu jačanju otpornosti sprskog društva i ekonomije.

Još jednom je ponovila solidarnu spremnost naše zemlje da pomogne susedima u regionu, u sprovođenju neophodnih mera zdravstvene zaštite, kao što je to činjeno i do sada tokom pandemije.

Joksimović je posebno podvukla očekivanje Srbije da se sistem isporuke vakcine za Zapadni Balkan iz Kovaks mehanizma što pre realizuje.

Izvor: T a n j u g

Oliver VarheljiZapadni BalkanvakcinacijaJadranka JoksimovićEU

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva