:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Jul 14, 2022   14:45

0

131

Varhelji: Inicijativa “Otvoreni Balkan” ima veliki potencijal

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je danas da je sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem razgovarao o značaju regionalne saradnje, pa i o inicijativi “Otvoreni Balkan”, ističući da ta inicijativa ima veliki potencijal, i da mora biti otvorena za sve, kao i da nije zamena za evropske integracije.

“Što se tiče ‘Otvorenog Balkana’, razgovarali smo o tome, a pre svega tako što smo istakli značaj regionalne saradnje”, rekao je Verhelji novinarima u Podgorici na pitanje da li je tokom razgovora bilo reči o toj inicijativi i da li Crna Gora treba da bude njen deo.

Svaki vid saradnje može da donese samo ekonomski napredak i razvoj zemaljama regiona, ali i u pogledu ostvarivanja rezultata i koristi za društvo, rekao je Varhelji.

“Svetska banka kaže da bi Zapadni Balkan, ako implementira iste četiri slobode koje imamo u Evropi, mogao da doda trećinu svom BDP-u. To je u rukama samog regiona, koji to mora da uradi, time što će ukloniti trgovinske, fizičke barijere na granicama...”, rekao je Varhelji.

Podsetio je da je EU usvojila ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan, koji može da povećane BDP regiona za jednu trećinu, i ukazao da za isto toliko i sam region može da uveća BDP, kroz uvođenje četiri slobode, u protoku ljudi, robe, kapitala i usluga.

“’Otvoreni Balkan’ može da počne da ostvaruje te rezultate. Vrlo je važno da ta inicijativa bude otvorena za sve, da bude zasnovana na pravilima EU, što znači da i na taj način možete da ubrzate preuzimanje tekovina Unije”, rekao je Varhelji.

On je ukazao da “Otvoreni Balkan” nije zamena za EU, već je upravo suprotno.

“Svaka regionalna saradnja koja se bazira na našim vrednostima i pravilima, uzajamnom poverenju i saradnji, promeniće mentalitet, pa će naredne generacije imati potpuno drugačiju percepciju putovanja, poslovanja. Ova inicijativa ima ogroman potencijal”, rekao je Varhelji.

Izvor: T a n j u g

Oliver VarheljiOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva