:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2022   15:44

0

136

Varhelji: Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju, EK želi konstruktivan dijalog sa Beogradom

Komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji je danas, predstavljajući paket izveštaja o napretku za partnere sa Zapadnog Balkana rekao da Evropska komisija smatra da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali od Prištine traži više konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom.

"Potrebno nam je da se Kosovo konstruktivno angažuje, kao što nam je potrebno da to učini i Beograd", rekao je Varheji, prenosi Koha ditore.

Inače, u delu izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na Kosovo, a u koji je Tanjug imao uvid, od Prištine se traži da se konstruktivnije angažuje u primeni svih prethodnih sporazuma i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom.

Komisija insistira da je "takav sporazum hitan i ključan da bi se omogućilo Beogradu i Pristini da napreduju na evropskom putu.

Ocenjeno je da je "Kosovo politički stabilno", da je u ranoj fazi razvoja pravosudnog sistema, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvor: T a n j u g

KiMVarheljivizna liberalizacijaEvropska komisijadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva