:

:

TV Most

Foto: Tviter

clock

Maj 16, 2022   14:30

0

41

Varhelji: Proširenje EU garancija mira i stabilnosti Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je prisustvo šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana na sastanku Saveta EU uz poruku da je region strateški prioritet za EU, kao što je i EU za zapadnobalkansku šestorku.

"Politika proširenja EU je jedina garancija mira, stabilnosti i prosperiteta regiona. Neophodno je napredovati u pristupnim procesima Zapadnog Balkana. Sve odluke EU u tom pravcu moraju hitno biti donete", poručio je Oliver Varhelji na Tviter nalogu.

Varhelji, zajedno sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, prisustvuje današnjem zajedničkom sastanku ministra spoljnih poslova EU 27 i zapadnobalkanske šestorke koji se održava u Briselu.

Berbok: EU mora ispuniti svoje obećanje Zapadnom Balkanu 

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju.

Berbokova je, u izjavi novinarima, rekla da će na današnjem sastanku podrška Zapadnom Balkanu biti velika tema.

Istakla je da je poznato da je posebno Zapadni Balkan bio i ostao izložen pritisku i uticaju Rusije.

"Zbog toga je važno da ne nastavimo samo sa pružanjem podrške već i da ispunimo obećanje koje smo dali Zapadnom Balkanu da ćemo ga uvesti u EU, po različitoj brzini, na osnovu napretka", rekla je ona.

Navela je da je ključno da se pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom počnu na početku leta, a da će na današnjem sastanku biti izvršena pripema.

"To je posebno važno u ovo doba, jer se radi o ključnom bezbednosnom i geoplitičkom pitanju", naglasila je ona.

Ukazala je da za zemlje regiona to znači da moraju da primene evropske politike, to jest pruže podršku i primene sankcije, što već većina radi.

"Meni je lično važno da Kosovo i Srbiju podržimo u procesu normalizacije odnosa. To je put kojim moraju ići zajedno kako bi zadržali evropsku perspektivu", objasnila je ona.

Podsetila je da je glavna tema skupa, međutim, Ukrajina, kao i da se radi na pripremi šestog paketa sankcija. S tim u vezi je poručila da sve zemlje treba da idu zajedno putem izlaska iz ruske nafte.

Ukazala je da Nemačka zna da to nije lako, ali da se tim putem mora ići.

"Ukrajina brani evropske vrednosti i smatra važnim da se razgovara i u vezi evropske perspektive", dodala je ona.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva