:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 30, 2022   8:53

0

84

Varhelji: Status kandidata za BiH moguć već 15. decembra

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, rekao je da ukoliko u BiH bude nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, Evropski savet bi već 15. decembra, nakon samita EU - Zapadni Balkan, mogao da odobri BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Varhelji je, u razgovoru za RTRS, rekao da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i Zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

Evropski komesar je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla da donosi odluke i da strane sudije u Ustavnom sudu BiH neće više biti potrebne po isteku tekućeg mandata.

Varhelji ističe i da zvaničnici Republike Srpske podržavaju ubrzan put ka Evropskoj uniji.

"Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU", istakao je Varhelji, prenosi RTRS.

Dodaje da on i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i obezbeđivanje mira, stabilnosti i razvoja.

Izvor: T a n j u g

Oliver VarheljiEUstatus kandidataBiH

Region

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva