:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Februar 09, 2022   19:34

0

107

Varhelji: Železnički Koridor 10 i Autoput mira prioriteti

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji sastao se danas u Briselu sa srpskim ministrom za infrastrukturu, saobraćaj i građevinarstvo Tomislavom Momirovićem.

Dva zvaničnika su, prema rečima Varheljija, razgovarala o najvažnijim infrastrukturnim projektima koji se uz pomoć EU realizuju u Srbiji.

”Dogovorili smo se da implementacija ključnih projekata iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kao što su Autoput mira ili železnički Koridor 10 između Beograda i Niša ostaju prioritet za Evropsku komisiju i Srbiju”, napisao je Varhelji na Tviter nalogu.

EU je okviru svog Ekonomskog i investicionog paketa za Zapadni Balkan planirala investicije od 9 milijardi evra u narednih sedam godina za podršku oporavku regiona i infrastrukturnom približavanju Zapadnog Balkana EU.

U Evropskoj komisiji za T a n j u g  kažu da će se ova sredstva odobravati ne po zemljama, već po projektima, a da su u fokusu povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija proizvodnje energije i digitalna transformacija koja uključuje širokopojasni pristup Internetu.

Izvor: T a n j u g

Oliver VarheljiEUZapadni BalkanTomislav MomirovićKoridor 10Autoput mira
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva