:

:

TV Most

Foto: Predsedništvo Srbije

clock

Septembar 09, 2020   10:48

0

154

Vasiljević: Da je tačka 10 ostala, Sporazuma ne bi bilo

Savetnica za medije predsednika Repubilike Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas da je predsednik Aleksandar Vučić, kada je video tačku 10 u dokumentu u Beloj kući, bio spreman da odustane od pregovora sa Prištinom u Vašingtonu.

"Predsednik je rekao da je ta tačka za Srbiju nemoguća i da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i da ako ta tačka ostane na papiru srpska delegacija ne može da nastavi pregovore", rekla je Vasiljević za TV Prva i istakla da su srpske službe bezbednosti upozorile pre sastanka u Vašingtonu da će biti tačke 10.

Ističe da je delegacija Srbije otišla u Vašington u saznanju da postoji mogućnost da se na papiru nađe nešto što ima veze sa zahtevom prištinske delegacije.

Vasiljević podseća da je prištinska delegacija uslovljavala da će učestvovati u pregovorima u SAD ako se međusobno priznanje nađe na sastanku u Vašingtonu.

Kaže da je Srbija tu informaciju dobila pred polazak i da je predsednik Vučić pokušao da obavesti evropske zvaničnike da će se ta tačka naći na papiru.

Navodi da je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore između Beograda i Prištine Ričard Grenel nagoveštavao da će biti iznenađenja, ali nije bilo konkretne informacije.

Iz SAD su, dodaje Vasiljević, tvrdili da neće biti te tačke, da je reč o ekonomskom sporazumu, međutim, ističe ona, već prvog dana se na papiru našla tačka 10.

Podsetila je da je ministar finansija Siniša Mali, koji je bio deo delegacije u Vašingtonu, preneo medijima da se na stolu našla tačka o međusobnom priznanju i da je naša delegacija pod velikim pritiskom.

Predsednik PKS Marko Čadež, kaže ona, pohvalio je ekonomski deo, koji je od početka, navodi, bio dobar za Srbiju.

Ističe da je predsednik Vučić odbio tu tačku i da je nakon toga napravljena pauza od skoro dva sata, a kada su preogovri nastaljeni, te tačke više nije bilo.

"Ta tačka je izbačena", rekla je Vasiljević.

A onda su, kaže ona, nastali problemi za prištinsku delegaciju jer su ostali bez tačke zbog koje su došli u Vašington, a zatim i zbog jezera Gazivode i naziva "Republika Kosovo".

Tačka o priznanju trajno uklonjena, a ne odložena

Tačka 10 o priznanju Kosova nije odložena za godinu dana, kako tvrdi opozicija, već trajno izbačena iz sporazuma, izjavila je danas savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

"Ta tačka je izbačena, nije promenjena i to nije vremenski uslovljeno. U sporazumu ne piše da će za godinu dana ponovo da bude revidirana ili vraćena ta tačka", rekla je Vasiljević gostujući na Prvoj.

Ističe da je Beograd uspeo i ime sporazuma da promeni, tako da to nije sporazum Srbije i Kosova već Beograda i Prištine i dodaje da je to velikih uspeh.

Vasiljević je potvrdila informacije koje su se mogle čuti da je prethodno sve bilo na ivici odnosno da se sastanak prekine i da se naša delegacija vrati u Srbiju.

"Imali smo nanzake da će se tako nešto naći dan uoči kada smo stigli tamo. Vučić kada dođe do problema, gde mora da donese neku važnu odluku, toliko je koncentrisan i to veče nije progovorio ni reč".

Vasiljević kaže da je ostalo da se vidi kako to saopštiti SAD da će biti kraj pregovora ako se nađe sportna tačka o priznanju Kosova.

Nakon što se Vučić sastao sa vrhom američke admisrtacije, pošto su tu bili i Ivanka Tramp i O'Brajan i Grenel i video da se nalazi ta tačka 10, saopštio je da ne može da nastavi pregovore ako se bude nalazila ta tačka, to jest da "Srbija ne može da pristane na ovako nešto, niti može niti želi da prizna Kosovo", kaže Vasiljević.

Usledila je pauza od sat i po, prenosi Vasiljević, koja je iskorišćena za konsultacije, američka strana verovatno sa predsednikom Trampom, a Vučić sa svojim timom i Beogradom.

"Vučić je sve vreme ćutao, sam je sedeo u sobi i nakon 15 minuta konsultacija, ostao je sam i vodio razgovore sa ljudima u Beogradu. Razmišljao je kako da postupi jer ima priliku da uradi najbolju stvar za svoju državu ili sve da upropasti. Od jedne reči zavisi budućnost vaše zemlje. To je bio veliki pritisak", kaže Vasiljević.

Upitana kako komentariše to što je Aljbin Kurti na Tviteru posle konferencije za novinare Samoopredeljenja objavio da obaveze koje je u Vašingtonu potpisivanjem sporazima preuzeo premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti "ne obavezuju" Samoopredeljenje "kada se budu vratili u kabinet", Vasiljević je rekla da je to izjava o namerama potpisana u prisustvu predsednika SAD, što je obavezujući dokument.

Kaže da se američka administracija strogo drži toga da ko god da je na vlasti da se poštuju soprazumi koje su potpisale prethodne vlasti.

"Biće tu velikih pritisaka i od strane međunarodne zajednice i na nas i na Prištinu. Sve to govori koliko je pozicija Srbije teška".

Za Srbiju nema loših strana sporazuma iz SAD

Za Srbiju nema loših strana sporazuma iz Vašingtona, izjavila je danas savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević.

U tom smislu, navela je da je važno prisustvo američke Međunarodne razvojne finansijske agencije (DFC) i otvaranje njihove prve i jedine kancelarije u regionu Zapadnog Balakan upravo u Beogradu.

Ta korporacija ima bužet 60 milijardi dolara, pomaže razvoj preduzeća i privrede zemlja u razvoju, tako da se može očekivati veliki priliv američkih investicija u Srbiji, istakla je Vasiljević za TV Prvu.

"To sve dovoljno govori o značaju onoga što je urađeno za zemlju, da se Srbija vrati na svetsku pozornicu, da Srbija zapravo postaje ravnopravan partner SAD, i da Amerikanci vide Srbiju kao mesto gde su njihove investicije dobrodošle", rekla je ona.

Vasiljević je navela i da činjenica se "mini Šengen" proširuje ulaskom Prištine, dovodi do toga da će bez barijera moći da se razvijaju trgovina i privreda, što je, u situaciji kada mnogo ljudi ostaje bez posla, budi novu nadu za mlade u regionu.

"Primetili ste da predsednik Vučić nijednog trenutka nije slavio pobedu nad Prištinom, već samo o prednostima sporazuma za ceo region", rekla je savetnica predsednika.

Na pitanje za koga je najkorisniji sporazum, odgovorila je:

“Za Srbiju i za ceo region Zapadnog Balkana”.

Na kritike dela opozicije, odnosno kako je rekla, bivših ministara okupljenih oko SzS, Vasiljević je navela da su oni godinama tražili stolicu, “dovoljno veliku da sednu u nju”, ali da je nikada nisu našli.

“Ostavili su Srbiju kao neintegrisano jezgro u srcu Evrope, ekonomski razorenu, u dugovima. Prva poglavlja su otvorena 2015. godine, kada je Vučić bio premijer. Sve što su uradili na vlasti nije rezultiralp ničim, pa je lako sa te tačke gledišta kritikovati. Rezultati se mere, a to su u ovom slučaju konkretne stvari”, rekla je Vasiljević.

Te konkretne stvari, ističe, počeće već za dve nedelje, dodajući da je i sam izvršni direktor DFC Adam Boler najavio je da će 21. septembra u Beograd doći delegacija te korporacije na visokom nivou, da će sa njima u delegaciji verovatno biti i Ričard Grenel, te da će se tada nastaviti razgovori o ekonomskim vezama.

Na pitanje šta je Srbija postigla u novoj rundi dijaloga u Briselu, Vasiljević je ocenila da je Srbija vratila na sto temu nestalih sa KiM i da se krajem septembra na narednoj rundi razgovara o formiranju ZSO, što je, podseća ona, Priština dugo izbegavala.

"Konačno će doći do pomaka i na tu temu. Došli smo i do toga da je predstavnicima EU pokazno da i Priština i Beograd ne odsutaju od dijaloga pod pokroviteljstvom EU i da su posvećene evrointegracijama", rekla je Vasiljević.

Ističe da je Srbija uspela sve teme u njenom interesu uspela da vrati na sto, što je, naglašava, dovoljno veliki uspeh srpske delegacije i u EU.

Tema u Briselu, u nastavku pregovora kasnije ovog meseca, pored formiranja ZSO biće i finansijske obaveze, dok se sa SAD razgovara o ekonomiji, dodala je Vasiljević.

Ona je rekla i da gotovo nije primećeno da se na sajtu Republikanske stranke u SAD pojavilo saopštenje u kojem optužuju Džozefa Bajdena, da je pre 21 godinu administracija Bajdena bombardovala Srbiju, dok Trampova administracuija sada sa Srbijom pregovara.

“Da li ste mogli da zamislite pre 10 godina da će neko da prizna da je nešto loše protiv Srbije urađeno? Ako ne vidite prednosti ekonomskog sporazuma, dolazak DFC-a, sama činjenica da je neko priznao da je nešto pogrešno urađeno prema Srbiji je dovoljan uspeh zemlje u Vašingtonu”, rekla je Vasiljević.

Premeštanje Amabasade nije konačno

Savetnica za medije predsednika Republike Srbije izjavila je danas da premeštanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim još nije konačno i da će zavisiti od toga kako će se Izrael ponašati po pitanju KiM.

Vasiljević je podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić u SAD na konferenciji AIPAC u martu ove godine najavio da će Srbija u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore Srbije i državne kancelarije.

"O sledećim koracima će se tek razgovarati, a to zavisi od postupka Izraela, za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano, ta tačka jeste u papiru Prištine, ali ne u papiru Srbije", rekla je Vasiljević za TV Prva.

Na pitanje kako su na moguće premeštanje naše ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević kaže da u komentari uglavnom pozitivni i da Srbija nema nikakvih zamerki.

"O tome će predsednik govoriti u narednom periodu", najavila je Vasiljević.

Lavrov se izvinio zbog postupka Zaharove

Savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević izjavila je danas da se ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izvinio predsedniku Aleksandru Vučiću zbog komentara portparolke ruskog MSP Marije Zaharove, koji je, kaže, bio neprimeren.

"Komentar Zaharove je bio neprimeren i nedostojan njene pozicije”, konstatovala je Vasiljević za TV Prvu.

Ona je rekla da je Vučić tokom boravka u Briselu razgovarao sa Lavrovim koji je, kaže, vrlo korektno objasnio i izvinio se za postupak svoje saradnice.

"Razgovarali su o bilateralim odnosima, o tome šta čeka Srbiju i Rusiju u budućnosti. Detalje razgovora ne mogu da kažem, jer sam čula samo predsednikove odgovore, ali sve što smo mogli da kažemo, napisali smo u saopštenju koje je prosleđeno medijima”, rekla je Vasiljević.

Zaharova je na svom Fejsbuk nalogu neprimernom fotografijom scene iz filma "Niske strasti", na kojoj glumica Šeron Stoun visoko prekršta noge, "prokomentarisala" susret srpskog i američkog lidera.

"Ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je postavljena kao da ste na ispitivanju, sedite kao na fotografiji br. 2. Ko god da si. Veruj", napisala je portparolka ruske diplomatije.

Izvor: T a n j u g

Suzana VasiljevićAleksandar VučićsporazumVašingtonSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva