:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

April 05, 2019   22:49

0

234

Vašington uveo sankcije brodovima naftne kompanije Venecuele

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens izjavio je da Vašington namerava da uvede sankcije dvema kompanijama zbog isporuka venecuelanske nafte na Kubu, kao i brodovima kompanije PDVSA, ukupno njih 34.

U govoru na Univerzitetu Rajs u Hjustonu, Pens je najavio da će Vašington pogoditi energetski sektor Venecuele novim sankcijama.

„Danas preduzimamo korake protiv vitalnog izvora bogatstva Madurovog režima“, rekao je Pens. „Prema uputstvima predsednika Donalda Trampa, Sjedinjene Američke Države će sankcionisati 34 plovila koja su u vlasništvu ili kojima upravlja PDVSA, kao i dve dodatne kompanije koje prenose sirovu naftu na Kubu“, precizirao je on.

Pens je takođe naveo da Vašington razmatra još sankcija.

„Razmatramo još sankcija na finansijski sektor u danima koji su pred nama“, dodao je Pens.

Kasnije je Ministarstvo finansija SAD potvrdilo uvođenje sankcija.

„Danas je Odeljenje za kontrolu stranih investicija Ministarstva finansija SAD uvelo sankcije protiv dve kompanije koje posluju u naftnom sektoru Venecuele… Odvojeno, to odeljenje je takođe izdvojilo 34 broda kao blokirano vlasništvo kompanije PDVSA“, piše u saopštenju Ministarstva.

Sjedinjene Američke Države su 28. januara objavile da uvode sankcije nacionalnoj naftnoj i gasnoj kompaniji Venecuele PDVSA. Vašington je blokirao imovinu i interese kompanije u svojoj jurisdikciji od sedam milijardi dolara i zabranio poslovanje sa njom. Prema predviđanjima Bele kuće, venecuelanska kompanija će izgubiti dodatnih 11 milijardi dolara u naftnim rezervama. Vašington je ranije najavio nova ograničenja protiv Karakasa, ali nije precizirao na šta će se ona odnositi.

Izvor: Sputnik

VenecuelaSADsankcijenaftne kompanije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva