:

:

TV Most

clock

Avgust 05, 2022   19:41

0

62

Vazdušni napad na Pojas Gaze – devetoro poginulih, više od 40 ranjenih

Najmanje devet osoba je poginulo, a 44 ranjeno kada su izraleske snage bombardovale Pojas Gaze, saopštili su tamiošnji zdravstveni zvaničnici.

Izraeske odbrambene snage tvrde su da su gađani ciljevi palestinskog pokreta Islamski džihad u kome je likidiran viši komandant.

Rojters prenosi poruku Islamskog džihada koji je pozvao na odmazdu u kojoj bi meta mogao da bude Tel Aviv.

Zdravstveni zvaničnici u Palestini saopštili su da je najmanje devet ljudi, uključujući petogodišnje dete, ubijeno i da su 44 osobe ranjene u napadima.

Portparol izraleske vojske je rekao da se procenjuje da je ubijeno oko 15 "terorista", dodavši da nema precizne podatke o žrtvama.

Izraelski vojni radio objavio je poziv vojnim rezervistima koji žive blizu Gaze, kojim Hamas vlada od 2007. godine.

Zvaničnik palestinskog Islamskog džihada potvrdio je da je Tajzir el Džabari, koga je izraelska vojska opisala kao glavnog koordinatora Islamskog džihada i Hamasa, ubijen u vazdušnom napadu, kada su bombe pogodile nekoliko ciljeva u gusto naseljenom području.

Na snimicima može da se vidi dim koji se izdiže iznad zgrade u kojoj se očigledno nalazio ubijeni Džabari.

Udari su usledili nakon što je Izrael uhapsio Basama el Sadija, jednog od vođa palestinske grupe Islamski džihad, tokom racije u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali ranije ove nedelje.

Zbog straha od osvetničkih akcija, izralske snage zatvorile su sve prelaze ka Gazi i neke obližnje puteve, dodatno ograničavajući kretanje Palestincima.

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je da je cilj ove operacije "uklanjanje konkretne pretnje građanima Izraela i civilima koji žive u blizini Pojasa Gaze."

Izvor: REUTERS,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva