:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 12, 2019   13:32

0

179

Važna grčka podrška na evropskom putu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Grčke Jorgosom Diakofotakisom o procesu EI Srbije, rezultatima reformi, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je na podršci i pomoći koju Grčka daje Srbiji u procesu EI čime se - kako je naglasila, potvrđuje i višedecenijsko izuzetno snažno i iskreno prijateljstvo dve države, saopštilo je ministarstvo.

Informisala je ambasadora o aktivnostima u nastavku našeg evropskog puta - o posvećenosti kojom se sprovode reforme i činjenici da se poseban akcenat posvećuje reformama u oblastima vladavine prava i ekonomije.

Ministar je navela i da Srbija očekuje da do kraja godine i na Međuvladinoj konferenciji koju bi trebalo da organizuje Finska, kao predsedavajuća Savetom EU, otvori jedno ili dva nova poglavlja, od četiri koliko ih je trenutno spremno za otvaranje.

Ovako nevelika očekivanja rezultat su uviđanja da i dalje vlada prilično nepovoljna atmosfera za politiku proširenja.

Uprkos tome, Srbija radi na reformskom procesu i pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Ministar je podsetila i da smo do sada otvorili sedamnaest poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Jadranka Joksimović istakla je i važnost odluke Grčke, da insistirajući na poštovanju međunarodnog prava, ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Rekla je da je Beograd spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije i da se zalažemo za održivo i kompromisno rešenje.

Ministar je potvrdila našu posvećenost sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ambasador Jorgos Diakofotakis rekao je da će Grčka nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije i konstatovao da EU ne može biti kompletna, a ni u punom kapacitetu funkcionalna bez Zapadnog Balkana u njenom sastavu.

Ocenio je da su efekti sprovođenja reformi vidljivi i da bi one - zbog sveukupnog razvoja Srbije, trebalo da budu nastavljene.

Ambasador je posebno apostrofirao ulogu naše države u zalaganju za stabilnost regiona i razvoj Jugoistočne Evrope.

Joksimović i Diakofotakis ocenili su da su odnosi dve države prijateljski i na izuzetno visokom nivou, da nema otvorenih pitanja i da postoji obostrana želja - ali i potencijal, da se jačaju i unaprede.

Oni su razgovarali i o predstojećem, trećem po redu, Visokom savetu za saradnju Srbije i Grčke i zajedničkoj, sednici Vlada Srbije i Grčke, koje bi trebalo da budu održane u decembru u Atini.

Takođe, saglasili su se da bi do tada mogao da se ažurira i unapredi Sporazum o saradnji Grčke i Srbije u procesu Evropskih integracija.

Ministar je poželela ambasadoru mnogo uspeha tokom mandata u Srbiji.

Izvor: Танјуг

JoksimovićDiakofotakisevrointegracijeEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva