:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2019   15:42

0

134

"Važno da OEBS sačuva neutralan pristup o Kosmetu"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, situaciji na Kosovu i Metohiji, regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je prošlonedeljna poseta slovačkog premijera Srbiji jasan znak da su obe zemlje opredeljene za dalje jačanje bilateralne saradnje na svim poljima.

Naglasio je da je za Srbiju važno da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Kosova i Metohije, posebno u radu ove Misije na terenu, i izrazio izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu Pokrajine.

"Upad tzv. kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova i Metohije, kao i upotreba sile prema srpskom stanovništvu, govore da se ostvarilo upravo ono čega smo se pribojavali i na šta smo u više navrata upozoravali, a to je da će Priština nastaviti sa jednostranim i provokativnim aktima, čime rizikuje da dalje pogorša bezbednosnu situaciju u Pokrajini. Ovakvi incidenti nas još više udaljavaju od suštine dijaloga", istakao je predsednik Vučić.

Istakao je da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane, ali je neophodno da prištinska strana povuče anticivilizacijske takse na srpsku robu.

"Zapadni Balkan je u fokusu slovačkog predsedavanja OEBS-om i mi sa velikom pažnjom pratimo situaciju na Kosovu i Metohiji", naglasio je slovački ministar i predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak.

Izrazio je zahvalnost što Slovačka, uprkos brojnim pritiscima, istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Izvor: Танјуг

LajčakVučićragovori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva