:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

114

Važno uklanjanje birokratskih prepreka,Srbija uzor

Viši potpredsednik za jugoistočnu Evropu "Meser" grupacije Ernst Bode istakao je da su strani investitori u ovaj region došli jer ima ogroman potencijal i da trenutno radi na dostizanju onog nivoa na kojem je bio pre dve i po decenije.

Istovremeno se požalio na brojne administrativne prepreke, kao i velike bankarske troškove.

On je naglasio da ne postoje velike razlike između domaćih i stranih investitora, i da svi imaju iste probleme.

"Verujem da koncept privatnog vlasništva nije ušao duboko u svest građana. To se vidi i u zakonodstvu, u kojem postoji privatno vlasništvo, ali kada se gleda u dubinu, vidi se mnogo toga što sprečava takvu vrstu svojine", objasnio je Bode.

Prema njegovim rečima, kada zemlje regiona budu spremne da prevaziđu taj problem i reše problem sa prekomernom administracijom moguće je da region brže napreduje i okruženje bude inspirišuće za ulagače.

Predsednik Saveta stranih investitora u Crnoj Gori, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Ridiger Šulc ocenio je da je puno toga urađeno u regionu u proteklom periodu na poboljšanju ambijenta za ulaganje.

Potpredsednik Saveta stranih investitora u Srbji i generalni direktor "Karlsberga" u Srbiji Gabor Bekefi ukazao je na problem sa vlasništvom nad zemljištem.

On je rekao da ima probleme da vlasnicima objasni kako je "Karlsberg" kupio pivaru u Srbiji, ali da nije kupio i zemljište na kojem je, već da ima samo pravo korišćenja.

Srbija, međutim, kako je ukazao puno je uradila na rešavanju tog problema, dok je u drugim zemljama regiona katastar problematičan.

Takođe je pohvalio Srbiju i u vezi zakon o radu, rekavši da u toj oblasti napreduje velikom brzinom, dok druge zemlje mnogo zaostaju i trebalo bi da se ugledaju na Srbiju.

Direktor "Luštica Developmenta" Daren Gibson istakao da je da strane investicije mogu doprineti brzem poboljšanju infrastrukture u zemljama regiona, i dodao da saobarćajne veze moraju biti bolje.

Direktor "Mid Juropa partners" Andrej Babahe istakao je da region ima značajne ljudske potencijale i da treba u njih investirati.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva