:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2020   9:53

0

230

Veber: Nemačka i Francuska će pomoći dijalog

Nemačka, koja je 1. jula preuzela predsedavanje Savetom EU, zajedno sa Francuskom je spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, ako za to bude potrebe, izjavio je ambasador Nemačke u Podgorici Robert Veber.

"Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, najavio je da će se dijalog pod okriljem EU zvanično nastaviti u julu. Mi izričito podržavamo Specijalnog predstavnika u tome i zajedno sa Francuskom smo spremni da ponudimo pomoć, ako je potrebno", rekao je Veber za podgoričku Pobjedu.

Istakao je da su proširenje EU i Zapadni Balkan jedan od prioriteta nemačkog predsedavanja Savetom EU.

“Želimo da finalizujemo pregovaračke okvire i započnemo pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom, kao i sa Albanijom, kada ona ispuni potrebne uslove”, naveo je Veber.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, 30. avgusta, Veber je rekao da će oni biti od presudnog značaja.

"Moraju biti slobodni i pravedni, a svi akteri - vlada, opozicija i građani - trebalo bi da dokažu svoju evropsku posvećenost poštujući vrednosti za koje se zalaže EU", rekao je Veber.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva