:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2020   18:13

0

167

Veber: Nova vlast Crne Gore će brzo povući odluku o ambasadoru Srbije

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber izjavio je da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore posle proglašavanja ambasadora Srbije za nepoželjnu osobu imati značajnije posledice po odnose dve zemlje i ocenio da će nova crnogorska vlada brzo poništiti tu odluku.

 

Veber za Glas Amerike tvrdi da je odlazeća crnogorska vlada imala argumente za proglašavanje ambasadora Srbije u Podgorici za nepoželjnu osobu, ali ocenjuje da, sa druge strane, takav postupak u trenutku promene vlasti očigledno cilja na to da se podriva rad nove vlade.

Veber smatra da je reč o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na istoriju Crne Gore i o pitanju nezavisnosti, koje je u isto vreme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, ali tvrdi i da je reč o određenom mešanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori i u nedavne izbore.

Veber ocenjuje da će odnosi aktuelnih vlasti u Srbiji i novih crnogorskih vlasti delovati skladnije, ali da će zapravo biti ambivalentni i komplikovani.

On iznosi stav da su odnosi Vučića i režima Mila Đukanovića bili mnogo bolji nego što je to prikazano u javnosti, ocenjujući da su oni "bili braća u autokratskoj vladavini" i raspirivali srpsko-crnogorski spor, za domaće političke potrebe.

Veber smatra da nove crnogorske vlasti neće imati drugačiji stav prema regionalnoj stabilnosti na Balkanu i procesima koji su u toku, odnosno da neće biti značajnijih promena.

"Koalicija se obavezala na kontinuitet, uključujući i priznavanje nezavisnosti Kosova", kaže Veber.

Izvor: T a n j u g

Bodo VeberSrbijaCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva