:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2019   14:18

0

238

Veber: Potreban je kontinuirani zamah integraciji

Predsednik grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu, Manfred Veber, okončao je danas svoju posetu Srbiji i istakao važnost kontinuiranog zamaha za proces EU integracija.

Komentarišući budućnost odnosa EU sa Srbijom, Veber je u saopštenju naveo da je njegova poseta došla u vreme kada takođe sarađujemo sa novom Evropskom komisijom.

"Dakle, u vreme kada je pred nama novi početak, želeo bih da nas vidim u situaciji gde možemo da pošaljemo pozitivne i nove signale za reforme u Srbiji i u regionu", izjavio je Veber.

U saopštenju podseća da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, kao i sa članovima opozicionih političkih stranaka u Srbiji.

Uz Vebera, sastancima su prisustvovali i članovi EPP grupe - Dejvid Mekalister, predsednik spoljno-političkog odbora i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

U saopstenju se navodi da je Veber tokom posete obišao i Naučno-tehnološki park u Beogradu, gde se upoznao sa radom Fonda za inovacionu delatnost.

"Evropska unija snažno podržava ovaj fond kako bi isplatio donacije istraživačima, inženjerima i inovatorima za razvoj i tržište njihovih ideja. Takav pristup gradi most između nauke i privatnog sektora", rekao je Veber.

"Impresioniran sam onim što mi je predstavljeno. Mnogo toga što se ovde razvija može biti korisno ne samo Srbiji, već sada i u Evropskoj uniji, što se i dešava", izjavio je Veber.

Tokom posete predsednik grupa EPP u EP se takođe sreo sa nekoliko članova političke opozicije u Srbiji. Evropski parlament pokrenuo je dijalog u Srbiji, a planirano je da se čitav niz kontakata sa svim političkim partijama nastavi u decembru, kaže se u saopštenju.

"Bio sam u Srbiji kako bih slušao i učio u kapacitetu predsedavajućeg EPP grupe i kako bih se upoznao se sa političkim prilikama u ovoj zemlji", naveo je Veber u saopštenju.

Izvor: Танјуг

VeberevrointegracijeSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva