:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 26, 2020   16:01

0

43

Veber: Zaobilaženje EU može biti Pirova pobeda SAD

Spoljnopolitički ekspert, član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina, Bodo Veber, kaže da je generalno svaki sporazum tzv. Kosova i Srbije, poput dogovora o avio-liniji, dobrodošao, ali smatra da SAD ni same, niti u ”ulozi lidera” ne mogu dovesti do rešavanja odnosa između Beograda i Prištine.

U razgovoru za Tanjug on ocenjuje da će visoki predstavnik Žosep Borel obezbediti adekvatno EU vođstvo u postizanju konačnog, „sveobuhvatnog i održivog“ rešanja.

„Jedini način za postizanje sveobuhvatnog i održivog sporazuma između Kosova i Srbije, koji ima karakter mirovnog sporazuma, jeste kroz dijalog koji vodi EU i uz perspektivu članstva za Srbiju i Kosovo. SAD to ne mogu da urade“, kaže Veber.

Iznenadni angažman specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, pa i prvi rezultati, zatekli su mnoge u Evropskoj uniji, a komentari analitičara su prilično rezervisani.

Veber takođe navodi da se pre bilo kakve ocene dogovora o avio-liniji, koji inače smatra ”dobrodošlim” u situaciji kada „godinama gotovo da nema nikakvog napretka u političkom dijalogu” i pod uslovom da je od koristi za svakodnevni život svih građana Kosova i da doprinosi odnosima Srbije i tzv. Kosova, mora videti ”šta je tačno dogovoreno” i sačekati njegovu primenu.

”Ono što za sada znamo jeste da sporazum, odnosno dva sporazuma ( između Srbije i Lufhanse i KFOR/Kosova i Lufthanse) vrlo podsećaju na statusno neutralne bilateralne sporazume dogovarane početkom tehničkog dijaloga, a već smo videli da to ne može biti put ka rešavanju problema statusa između Srbije i Kosova”, ocenjuje Veber.

Nemački analitičar naglašava da rešenje u odnosima između Beograda i Prištine leži u političkom dijalogu i sveobuhvatnom dogovoru, koji prema njegovom mišljenju, mora biti zasnovan na jasnim principima odnosno crvenim linijama definisanim od strane Zapada. ”Ukoliko zaobiđete EU, visokog predstavnika Borela i ključne članice, kao što je Nemačka, koju i provocirate pregovorima sa Lufthansom i potpisivanjem sporazuma u SAD ambasadi u Berlinu, mali napredak može biti pretvoren u Pirovu pobedu”, upozorava Veber.

Bodo Veber ukazuje na činjenicu da je uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine važna kao uloga ”glavnog partnera EU” koji je i do sad podržavao proces. ”SAD, uključujući i ambasadora Grenela, moraju da shvate da ”Amerika na prvom mestu”, a pogotovo ”samo Amerika”, nije put za uspeh na Zapadnom Balkanu. Pokazalo se u prethodnim dekadama da je jedni način za uspeh u regionu šatl diplomatija Vašingtona na osnovu koalicione saradanje sa zemljam člnicama EU”, navodi Veber.

Na pitanje Tanjuga šta očekuje od angažmana novog šefa diplomatije EU Žosepa Borala koji sledeće nedelje dolazi u posetu Prištini i Beogradu, Bodo Veber naglašava da ništa ne može zameniti EU u rešavanju ”kosovskog pitanja”.

On podseća da se Zapadni Balkan nalazi u „EU dvorištu“ i ponavlja da se rešenje odnosa Srbije i Kosova traži kroz EU vođstvo i perspektivu članstva u EU. ”Niti će Beograd, niti Priština postati 51. država SAD, niti Trampova administracija odnosno izaslanik Grenel to i nude. Potrebno nam je vođstvo EU zasnovano na EU liberalno demokratskim vrednostima i principi naučeni tokom dvedesetih kao što je princip da nema rešenja po eničko-treitorijalnim osnovama”, kaže Veber.

Bodo Veber kaže da je ubeđen da je visoki predstavnik Borel osoba koja može da obezbedi takvo vođstvo i popravi ”veliku štetu”, koju je njegova prethodnica, Federika Mogerini, napravila kada je u pitanju kredibilitet EU na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva