:

:

TV Most

clock

April 27, 2019   13:58

0

272

Veber:Berlin namerava da dijalog vrati "na start"

Glavni cilj predstojećeg sastanka u Berlinu je da "restartuje" pregovore i reši spor koji je nastao zbog "veoma politički neodgovornog načina" na koji su šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i njen tim "odvukli" dijalog u spor o razmeni teritorija i taksi, smatra viši saradnik Saveta za demokratizaciju politike Bodo Veber. 

Veber se slaže da će fokus sastanka, kome će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, biti ponovono oživljavanje dijaloga, a za "Juropian vestern Balkans" ukazuje da je zapravo najproblematičnija ideja izmene granica.

Ideja sastanka u Berlinu je, smatra Veber, da se odbace sve ideje etničko-teritorijalnog "rešenja", zatim da Berlin i Pariz pokušaju da se slože oko zajedničke politike i da ključne države članice na taj način preuzmu kontrolu od Mogerinijevog tima, koji je, kaže, na način bez presedana, preuzeo proces, kao i da se polako radi na "restartu" pregovaračkog procesa, kako bi se čitav politički dijalog vratio u svoj prvobitni okvir iz perioda od 2013. do 2015. godine.

Veber ističe da bi ideja izmene granica, koju smatra "definitivno mrtvom", u potpunosti trebalo da se izbaci iz dijaloga Beograda i Prišitine zarad stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana, EU i Evrope u celini.

Izvor: T a n j u g

Veberdijalog Beograda i PrištineBerlinMogerini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva