:

:

TV Most

clock

Januar 01, 2019   9:34

0

352

Veće plate u javnom sektoru

Sa Novom godinom stiglo je i povećanje plata u javnom sektoru. Najviše, 12 odsto dobijaju medicinske sestre i tehničari, lekari i stomatolozi 10 odsto, zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti devet procenata, službenici Poreske i Uprave carina 8,5 odsto, a ostalima sledi povišica od sedam procenata.

Zbog toga što je procenat umanjenja prepolovljen, veću platu za pet odsto dobiće i svi zaposleni u javnim preduzećima kojima su zarade svojevremeno smanjene. Od danas je veća i minimalna zarada, a važe i nova pravila penzionisanja.

Od ovog januara pa do kraja godine, žene će u penziju bez kaznenih poena ići sa 62 i po godine.

Vladimir Stanković iz Republičkog fonda PIO rekao je da samo još iduće godine, starosna granica za žene pomeriće se za šest meseci, a onda za po dva meseca godišnje sve do 2032, kada će žene kao i muškarci u penziju odlaziti sa 65 godina.

Da bi ove godine otišle u preveremenu penziju, neophodno im je 38 i po godina staža. Odlaganju penzionisanja doprinosi i stalno podizanje donje starosne granice, i to je jedina promena koja se tiče i muškaraca.

"Što se tiče prevremene penzije, to je kod muškaraca 57 i osam meseci godina života, a kod žena je to 57 godina", kaže Stanković.

Nastavlja se i pooštrvanje kriterujuma za penzionisanje sa beneficiranim stažom, s tim što su u prošloj godini za deo njih ukinuti kazneni poeni.

Za isplatu penzija u 2019. uz dodatak za one sa primanjem do 34 hiljade dinara, obezbeđeno je više od 580 milijardi dinara. Nadležni kažu da ekonomski pokazatelji otvaraju dodatne mogućnosti.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da će sigurno razmišljati da bude i dodatnih povećanja, i to je dobra vest. "Ukoliko radimo bolje, biće sigurno bolje, pa i našim penzionerima", kaže Đorđević.

Cilj je, kažu, da prosečna penzija koja je sada 26.320 dinara, u naredne tri godine dostigne minimalnu potrošačku korpu, čemu teži i u ovom trenutku nešto veća minimalna zarada.

Izvor: RTS

platejavni sektor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva