:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Avgust 03, 2019   21:51

0

335

Večeras počeo Levački sabor

U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca večeras je otvoren 50. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".

Sabor je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a goste je pozdravio predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Scensko muzički prikaz pod nazivom "50 godina saborovanja u Levču" izveden je u produkciji "Prestige MIA" iz Kragujevca, po scenariju u režiji Marine Končar i Vladimira Đorđevića. Solista je bila Danica Krstić, a nastupili su pevačka grupa "Arhaika" iz Kragujevca i folklorni ansambli "Abraševic" iz Kragujevca i "Tradicija" iz Trstenika.

Đorđević je uručio ministru Vukosavljeviću i episkopu šumadijskom Jovanu povelje koje nose ime Brativoja Markovića, osnivača Sabora i dodeljuju se od 2006. godine pojedincima i instutucijama koje su značajne za kulturni i ekonomski razvoj Levačkog sabora i opštine Rekovac.

Sabor se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Rekovac, a nastavlja se sutra nastupom 20 kultrno.umetničkih društava na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, izborom najlepše devojke sabora, muškarca sa najdužim brkovima, devojke sa najdužim pletenicama i najbolje očuvane narodne nošnje Šumadije...

Izvor: Танјуг

Levački saborVukosavljevićMinistarstvo kulture
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva