:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2015   12:05

0

190

Večeras dodela Zlatne palme i zatvaranje festivala


Projekcijom "Makbeta", filmske adaptacije čuvenog Šekspirovog komada u režiji australijskog reditelja Džastina Kurzela, juče je završen takmičarski program.

O tome ko će poneti zlatni trofej vredan 20.000 evra, odlučio je žiri kojim ove godine predsedava američki rediteljski dvojac, braća Itan i Džoel Koen.

Pored nagrade za najbolji film, žiri će podeliti i nagrade za najboljeg reditelja, najboljeg glumca, odnosno glumicu i najbolji scenario.

Kritičari su mahom pozdravili ovogodišnju selekciju, među kojima su najbrojniji bili italijanski i francuski filmovi, uz dva kineska i par američkih, već viđenih za Oskara, ali i jedne surove mađarske drame o holokaustu.

Favoriti za Zlatnu palmu su "Carol" (Kerol), lezbejska melodrama Amerikanca Toda Hejnsa sa izvanrednom Kejt Blančet u glavnoj ulozi, "Mia Madre" (Moja majka) Italijana Nanija Moretija i "Son of Saul" (Saulov sin) mađarskog debitanta Lasla Nemeša.

Tu su još "The Lobster" (Jastoga) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa i "Youth" (Mladost) Italijana Paola Sorentina sa sjajnom ekipom glumaca - Majklom Kejnom, Harvijem Kajtelom i Džejn Fondom, kao i akcioni film "The Ašašin" (Ubica) tajvanskog reditelja Hua Hsiao-hsjena.

Prema pravilima festivala, glavni trofej, Zlatna palma, ne može da se dodeli, već mora da pripadne samo jednom filmu.

Glumačke nagrade, pak, se ne mogu dodeliti protagonistima nagrađenog ostvarenja.

Obično, članovi žirija biraju pobednika tako što papiriće sa svojim favoritom ubacuju u kofu za šampanjac.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva