:

:

TV Most

Foto: palicfilmfestival.com

clock

Jul 18, 2015   12:05

0

129

Večeras se otvara Filmski festival na Paliću

U okviru ceremonije Anderson i doajen srpske kinematografije Želimir Žilnik dobiće nagrade "Aleksandar Lifka". Priznanje za izuzetan doprinos evropskom filmu uručiće im direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Publici će se obratiti gradonačelnik Subotice Jene Maglai i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Vojvodine Slaviša Grujić.

Kao prvi u Glavnom takmičarskom programu biće prikazan film "Život posle" (The Here After) Magnusa Von Horna, u koprodukciji Poljske, Francuske i Švedske. Svetska premijera te minimalističke drame bila je proletos u Kanu. Glavnu ulogu igra Ulrik Munther, inače muzička zvezda u Švedskoj.

Do 24. jula u Glavnom programu učestvuje 12 filmova u takmičenju, uz dva van konkurencije.

Nagrade - Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu dodeliće žiri u sastavu: Kristian Žene, jedan od čelnika festivala u Kanu, reditelji Dome Karukoski iz Finske, Agnes Kočiš iz Mađarske i Mira Fornaj iz Slovačka, kao i glumci Johanes Kunke iz Švedske i naš Sergej Trifunović.

Takmičarski program "Paralele i sudari" predstaviće deset filmova istočno-evropskih kinematografija. Najbolje će izabrati međunarodni žiri kritike: Majkl Petison iz Velike Britanije, Đerđ Baron iz Mađarske i Vladimir Džudović iz Srbije.

Festival će na nekoliko lokacija kraj jezera Palić i u Subotici prikazati više od 80 filmova u različitim programskim celinama. U selektorskom timu su Petar Mitrić, Nikolaj Nikitin i Sabolč Tolnai.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva