:

:

TV Most

Foto: NATO-KFOR

clock

Novembar 23, 2021   10:53

0

167

Večernji list: Hrvatski kontigent na Kosovu ima i geopolitički značaj

Ceremonija upućivanje hrvatskog kontigenta pripadnika Oružanih snaga, koja će se priključiti misiji Kfora na Kosovu i Metohiji, prošla je bez prisustva medija po želji vrhovnog komandanta i predsednika Zorana Milanovića, a zagrebački Večernji list piše danas da je to šteta, jer je reč o "važnom događaju" kada na Kosovo prvi put odlazi tako velik broj hrvatskih vojnika, što, kako kažu, ima i geopolitički značaj.

Na područje operacije u dva dela, upućuje se do 150 pripadnika Hrvatske vojske, piše list i dodaje da je iz Našića juče krenulo 130 vojnika, među kojima je i šest žena.

Podsećaju da je pre 2021. na Kosovu boravilo po nekoliko desetina vojnika i dva helikoptera Hrvatskog vazduhoplovstva.

U novu rotaciju na šest meseci na Kosovo, piše list, stižu “Sokolovi” iz Našica, pripadnici oklopno-mehanizovane pešačke jedinice koja je u mirnodopskim uslovima specijalizovana za međunarodne vojne misije. Uz njih, kažu, na Kosovo su otišli i hrvatski obaveštajni timovi, logistički, štabno osoblje u komandi Kfora i medicinski tim, što je novina u hrvatskom kontigentu.

Večernji piše da vojnici koriste okloplna MRAP vozila s teškim mašinama, bespilotne letilice, helikopteri, a stiže i sajber tim Hrvatske vojske.

Inače, pripadnici hrvatske vojske nalaze se na Kosovu na tri lokacije, u kampu Film City Priština, APOD-u Slatina kod Prištine te kampu Villaggio Italia kod Peći.

Pripadnike Hrvatske vojske na put ka Kosovu je ispratio predsednik Zoran Milanović, dok je ministar odbrane Mario Banožić odustao od dolaska u kasaranu u Našicama uvređen što je novinarima onemogućeno da prisustvuju ovom događaju, što smatra presedanom.

Neslaganje Milanovića i Banožića o prisustvu novinarima na ovoj ceremoniji samo je deo javnog sukoba dvojice zvaničnika koji traje već nedeljama.

Izvor: Танјуг

KiMKFORHrvatskaVečernji list
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva