:

:

TV Most

Foto: Istok portal

clock

Decembar 02, 2021   10:33

0

141

Većina Srba Oružanih snaga BiH spremna da pređe u Vojsku Republike Srpske

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Mirko Okolić kaže da je većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna da pređe u Vojsku Republike Srpske, ako ona bude ponovo formirana.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je ranije rekao da bi to 80 srpskih pripadnika OS BiH prešlo u Vojsku Republike Srpske, što su iz tog resora demantovali.

Okolić, međutim, kaže da je podatak koji naveo Dodik tačan.

"Dodik ima tačne podatke i procente, zato što ima nešto što je jače od ankete. Došlo se do toga tako što su pripadnici Oružanih snaga iz reda srpskog naroda dolazili kod svojih pretpostavljenih i starešina i svi su rekli ako do toga dođe da na njih mogu računati", naveo je Okolić.

Prema njegovim rečima, odnosi u OS BiH su narušeni, posebno nakon što je ministar odbrane Sifet Podžić, bez saglasnosti Predsedništva BiH, odložio vežbu sa Vojskom Srbije na Manjači.

Dodik je u intervjuu za italijansku Republiku, upitan da li će Narodna skupština odobriti rekonstituisanje vojske Republike Srpske, rekao da Srpska može da ima svoju vojsku i to stoji u Ustavu.

"Ne tražimo ništa novo. Uostalom, čemu služi zajednička vojska u kojoj se zajedno bore Srbi, Hrvati i muslimani? Ako nas Srbija napadne, govorim hipotetički, da li mislite da bi srpski vojnici ostali lojalni Oružanim snagama BiH? Isto važi i za Hrvate", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Izvor: Танјуг

Oružane snage BiHVojska Republike Srpske
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva