:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 01, 2020   9:38

0

89

Vekić: Idite u ambulantu kovid-19 čim se pojave simptomi

Građani koji osećaju simptome zaraze novim korona virusom mogu da dođu u kovid ambulante koje su otvorene u domovima zdravlja širom Srbije. Više nema potrebe za zakazivanjem pregleda telefonom, a ambulante će raditi od 7 do 22 časa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je za RTS da će građani koji imaju otežano disanje, povišenu telesnu temperaturu i kašalj u novootvorenim kovid ambulantama dobijati usmerenja za odlazak u samoizolaciju ili na dalje lečenje u bolnicama.

"Uočili smo da se naši građani dosta kasno javljaju na pregled, tek posle trećeg, četvrtog dana, kada postaju febrilni, što komplikuje njihovu kliničku sliku", naveo je Berislav Vekić i dodao da će ambulante rasteretiti lekare koji se u bolnicama brinu o pacijentima sa težim simptomima.

Ambulante će raditi od 7 do 22 časa, a osobe koje osećaju simptome moći će da odu do Doma zdravlja i tokom trajanja policijskog časa. Više nema potrebe za zakazivanjem pregleda putem telefona.

"Nakon 22 sata mogu automatski da odu u ustanove sekundarnog, odnosno tercijarnog nivoa, odnosno na infektivnu kliniku i bolnice opšteg tipa", naveo je Vekić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, nakon kliničkog pregleda u domu zdravlja, odlučiće se da li je potrebno da pacijent ide na sekundarni nivo ili u samoizolaciju.

Najmlađi pacijent na sajmu ima 10 godina 

Kada je reč o pacijentima na Sajmu, Vekić je rekao da je tamo hospitalizovano 49 pacijenata, od kojih je 39 muškaraca i 10 žena.

"Uglavnom su to mlađi pacijenti. Imamo jednog pacijenta koji je 1947. godište, ali i jednog pacijenta koji ima 10 godina koji nije želeo da se odvaja od svoje majke, iako smo želeli da pređe u KBC Dr Dragiša Mišović koji je namenjen za pedijatrijsku populaciju", istakao je Berislav Vekić.

Dodao je da se na Sajmu ne nalaze pacijenti sa hroničnim tegobama i da su oni smešteni u bolnicama.

Medicinsko osoblje na Sajmu je podeljeno u tri smene.

"Radimo na osam sati. Svaku smenu pokriva 10 lekara i 25 sestara i mi planiramo od priliva pacijenata da povećavamo broj lekara i medicinskih sestara", kazao je Vekić.

Na kritike da na Sajmu nema tople vode i da je hladno, Vekić je odgovorio da je očigledno da u ovakvoj teškoj situaciji ima onih koji žele da budu zlonamerni.

"Ne možemo da kažemo da su to hotelski uslovi, ne možemo da kažemo da su to uslovi koji mogu da budu u nekim opštim bolnicama i kliničkim centrima, ali radimo na prevazilaženju problema sa toplom vodom i nadam se da ćemo do kraja dana i taj problem rešiti", naveo je Vekić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva