:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 11, 2020   9:32

0

88

Vekić: U planu otvaranje četiri nove laboratorije za testiranje na koronavirus

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže za RTS da će se laboratorije osposobljavati za testiranje na koronavirus, a da se planira i otvaranje novih u Šapcu, Zaječaru, Užicu i Kruševcu.

Vekić, predsednik nedavno formirane Radne grupe koja radi na otvaranju novih laboratorija za testiranje na koronavirus, navodi da je to telo imalo zadatak da vidi prostor, aparaturu, strukturu zaposlenih i da proceni koji je to broj ljudi koji treba da završi dodatnu edukaciju.

Sedam timova je u prethodna četiri dana obišlo laboratorije, navodi Vekić i najavljuje da će u narednih dva dan-dva sublimirati rezultati i podneti izveštaj Vladi.

Ističe da postoje objekti i laboratorije koji imaju izuzetno dobre uslove, gde treba uraditi dobru edukaciju, a ima i onih koje kubure sa prostorom, dok u određenim laboratorijama treba da se obezbede nove pi-si-ar mašine i ekstraktori. "Ići ćemo u pravcu osposobljavanja novih laboratorija, povećanja kapaciteta, a ono što planiramo je otvaranje novih laboratorija u Šapcu, Zaječaru, Užicu i u Kruševcu", ističe Vekić.

Što se tiče uključivanja privatnih laboratorija, Vekić navodi da je više od 30 konkurisalo za serološka testiranja, a 27 je dobilo dozvolu za rad.

"U toku je obilazak terena za sve one laboratorije koje su aplicirale za dobijanje dozvole za pi-si-ar testiranje. Očekujemo da zdravstveni inspektori izađu i sa konkretnim rezultatima sa terena koje će privatne laboratorije dobiti i sertifikat da rade i pi-si-ar testiranja", kaže Vekić. 

"Deca će nositi maske u školama"

Govoreći o početku školske godine, Vekić kaže da je njegov stav da škole treba što pre otvoriti.

Navodi da je medicinski deo Radne grupe radio prethodnih dana intenzivno i predložio nekoliko mera koje će trebati da se poštuju u školama u vezi sa održavanjem nastave, kao i za onaj period između časova.

U pitanju su mere, kako je dodao, koje će biti danas objavljene i koje određuju kako deca treba da se ponašaju, koja je distanca, u kojim vremenskim intervalima treba da se očiste kabineti, dezinfikuju zajedničke prostorije, stolice, stolovi.

"U učionicama će morati da se poštuje socijalna distanca, deca će nositi maske, uglavnom tek kad odgovaraju imaće priliku da skinu maske, dezinfikovaće se kompletan školski pribor, školske klupe, predmeti koji se nalaze u učionicama, toaleti će se dezinfikovati tokom školskog odmora, vreme će se koristiti da se provede napolju", navodi Vekić.

Što se tiče današnje epidemiološke situacije, Vekić ističe da virus nije oslabio i da je pad broja novoobolelih rezultat sprovođenja mera.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva