:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2020   9:26

0

205

Veler: Izgradnja puta kod manastira Dečani dokaz da Kosovo nije u stanju da primenjuje zakone

Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler ocenila je da je Srpska pravoslavna crkva s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani -Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, prenosi Koha.

Veler je u emisiji “Interaktiv” na KTV rekla da je taj manastir na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine i da kosovska vlada treba ozbiljno da shvati zabrinutost SPC.

Istakla je da taj problem ne treba da se rešavaja na nivou lokalnih vlasti, već na najvišem političkom i međunarodnom nivou.

Veler je podsetila da je Kosovo prihvatilo Ahtisarijev plan po kome se Aneks 5 odnosi na zaštitu SPC i oblasti sa kulturnim i verskim znamenitostima značajnim za srpsku zajednicu, koji je i deo Ustava Kosova.

"Iz tog razloga, Kosovo mora zaštititi Srpsku pravoslavnu crkvu, u skladu sa odlukama koje je prihvatilo 2006. godine i ne treba da čeka međunarodnu intervenciju da bi se zaustavila izgradnja puta, već da sami zaustave izgradnju takvog puta, da pokaže da poštuje Ustav i sprovodi zakon u skladu sa Ahtisarijevim planom, zaštiti prava i verske slobode srpske zajednice", rekla je Veler.

Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i Dečani zaštićeni

"Lokalne vlasti slučaju Dečana, treba da se uzdrže od pogrdnih komentara koje sam nedavno pročitala o crkvi, na taj način pokazuju samo slabost. Mora da započne istinski dijalog, i lokalne i centralne vlasti moraju da dokažu i da su u stanju da zaštite SPC, moraju da dokažu da su srpska zajednica i njena kulturna baština zaštićeni", ocenila je Veler.

Izgradnja puta Dečani - Plav dovela je do sukoba lokalne vlasti i manastira, koji tvrdi da je tom izgradnjom ugrožen, što je prouzrokovalo uključivanje centralnih vlasti na Kosovu, kao i reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi Koha.

Veler kaže da se moraju izbegavati komentari "koji imaju veze sa istorijom, poput nedavnih koji govore da je to vlasništvo Kosova, a ne Srbije".

Prema njenim rečima, najpametnije je pristupiti ovom pitanju na profesionalan, tehnički način i utvrditi postoji li zaista problem koji može naneti šteti manastiru.

"Bolje je nego ulaziti u duboke istorijske polemike, koje neće biti dobre za Kosovo u budućnosti", dodala je Veler.

Pitanje SPC jedna od tema dijaloga

Veler je ocenila kosovske vlasti ne ponašaju profesionalno prema SPC

"Pitanje manastira i njegovog statusa na Kosovu je veoma složeno i ta složenost potiče iz vremena Ahtisarija, ali ide i još dublje s obzirom na to da lokalne vlasti u odnosu na crkvu nikada nisu postupale diplomatski i profesionalno, nisu se bavile pitanjima sa ozbiljnošću kakvu zaslužuje, ne znam zašto, ali SPC je stalno izostavljena", rekla je Veler.

Prema njenim rečima pitanje SPC biće jedno od glavnih tema u dijaloga između Kosova i Srbije, budući da je jasno da se Crkva bori za svoj status iako je on zakonodavstvom Ahtisarijevim planom jasno definisan.

"Nijedna javna ličnost ili kosovski zvaničnik nije dao komentar na takav način da ostavi utisak na međunarodnu zajednicu da Kosovo u stvari vodi računa o Crkvi. Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u mogućnosti da primenjuje svoje zakone u odbranu zajednica koje je obećalo", ocenila je Veler.

Izvor: Kosovo Onlajn

Visoki DečaniNora VelerKiMSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva