:

:

TV Most

Foto: Танјуг/Globsek

clock

Jun 07, 2019   18:00

0

252

Velika Albanija postaje strateška politika Prištine i Tirane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na panelu "Dijalog Beograd - Priština - ulaženje u srž", u okviru međunarodne konferencije "Globsec" u Bratislavi je rekao da izjave političara iz Prištine i Albanije o stvaranju takozvane "velike Albanije" nisu slučajnost i "plašenje mečke rešetom", već da to postaje njihova strateška, a ne taktička politika.

Vučić je novinarima otkrio da su mu na Međunarodnoj konferenciji "GLOBSEK" šest puta uputili molbu da, kako kaže, slučajno ne govori o "velikoj Albaniji".

"To im je najveća molba, pošto je to njihova greška u koracima, kažu kako oni to stvarno ne žele, iako je svakome jasno da to postaje deo njihove suštinske strategije. Na to se nasmejete i nastavite da se borite za svoju zemlju", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o sve češćim pominjanima velike Albanije od strane albanskih političara i nereagovanja međunarodne zajednice.

Vučić je rekao i da se na današnjem skupu u Bratislavi borio za Srbiju, KiM i srpski narod onoliko koliko je mogao.

"Svom snagom i energijom, možda nekada preterano i prejako" kaže, ali, ističe, "bar zna da se borio najbolje što je umeo".

Kako da zamerim Masu, kad to govore i mnogi u Srbiji

Vučić je izjavio da misli da nije istina ono što je rekao nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, da je problem sever KiM, ali da ne može da mu zameri jer to isto govore i Dragan Đilas, i Rada Trajković, i mnogi drugi u Srbiji.

On je to rekao novinarima, upitan kako komentariše da juče na sastanku Ramuša Haradinaja sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prema saopštenju Prištine, uopšte nije bilo reči o taksama, te da je Mas posle toga rekao da je problem sever KiM.

"Što to ne bi rekao nemački ministar, ako to govori jedan značajan deo Srbije. To govore mnogi u Srbiji, koji jedva čekaju samo da osude Srbe. Kako da zameram Hajku Masu, a mislim da govori neistinu i da ništa od toga, ako je precizno prevedeno, nije tako. Kako da mu to zamerim kad to govore i oni koji bi trebalo da štite Srbiju i srpske interese", rekao je Vučić i dodao da je najlakše optužiti Srbe.

Što se kriminala tiče, Vučić je rekao da je sedište kriminala u albanskom delu Kosova.

"Nekome je lakše da poveruje da je njihovo čedo dobro i uvek ispravno, a da su neki drugi krivi. Sever Kosova je postalo mesto koje je najlakše okriviti za sve samo da se ne bi dogodilo ostvarivanje politike koja se njima ne sviđa", rekao je Vučić.

"A što se tiče da nisu razgovarali o taksama, neću da govorim ništa, ali sam siguran da se o taksama i te kako govorilo, a kad vam to kažem to znači da sam vam sa sigurnošću rekao istinu", zaključio je on.

Ko mora da ponavlja da je jak, zapravo je slabiji

Vučić je izjavio da je pozicija Kosova, bez obzira na tvrdnje prištinskih čelnika, danas u svakom pogledu slabija nego pre 10 godina, i izrazio uverenje da će upravo ti "jaki i snažini i mišićavi iz Prištine" ipak morati da popuste i ukinu takse.

"Kada je nečija pozicija jaka, onda to ne morate da ponavljate hiljadu puta. Nisam rekao nikada da je pozicija Srbije snažna, već teška", rekao je Vučić na pitanje kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je pozicija Kosova "nikad jača".

Upitan da li je možda Haradinaj mislio na svoju poziciju, a ne na poziciju Kosova, predsednik je rekao da ne misli ni na jedno ni na drugo.

"Ne bih se kladio, recite mi gde im je snažna pozicija, ona je svakoga dana u svakom pogledu i svakom smislu sve slabija", rekao je Vučić.

On je na komentar da im je "snaga možda u tome što su čedo zapada" dodao da to gledano iz ugla Prištine nije novost od 2008. godine.

Vučić kaže da je njegov posao da radi na slabljenju njihovog uticaja na odgovoran način.

Upitan da prokomentariše pisanje medija da su SAD za podelu KiM, ali da Beograd i Priština moraju da se nađu na pola puta, Vučić je rekao da zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koga su mediji "citirali", nije to rekao, niti je pomenuo podele i razmene teritorija.

"Ono o čemu sam razgovarao sa Filipom Rikerom i Ronom Džonsonom je da oni očekuju da mi i Albanci pronađemo rešenje, a onda će oni doneti zaključak. Što nije nefer", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne može da potvrdi, a ni da demantuje ovo ili ono, kao ni da govori ko je u pravu.

"Mogu samo o činjenicama, a one su malo drugačije. Daleko smo od bilo kakvog dogovora, od bilo kakvog razgovora i dogovora, ali moraće i to da krene, a da bi krenulo neko mora da ukine takse", rekao je Vučić i poručio da veruje da će ti "snažni i mišićavi i jaki u Prištini na kraju krajeva morati to i da učine".

Ajnhorst: Bratislava potvrđuje da dijalog nije na kraju

Direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst izjavila je danas u Bratislavi na Međunarodnom forumu "Globsec 2019" da je na Beogradu i Prištini da pronađu svoj scenario za "vin- vin" situaciju.

Na panelu posvećenom srži dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića govorli i crnogorski i kosovski predsednici Milo Đukanović i Hašim Tači, ocenila da dijalog nije došao do kraja.

Ne vidim to tako, gledajući obojicu predsednika Tačija i Vučića, vidimo napor i hrabrost, hrabrost da se razgovara, rekla je Ajnhorst na panelu odgovarajući na pitanje da li je dijalog paralizovan, i šta je EU uradila da se ceo preoces "spetlja".

Evropska unija nije strana koja moderira dijalog već ohrabruje i podstiče obe strane u nalaženju kompromisnog rešenja.

Dodala je da je važno što obe strane žele da reše sporna pitanja.

Izvor: Танјуг

VučićGlobsekKiMvelika AlbanijaAjnhorstMass
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva