:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2022   17:44

0

113

Velika Britanija, sedmoro dece preminulo od posledica zaraze streptokokom A

Roditeljima u Velikoj Britaniji saopšteno je da budu na oprezu nakon smrti sedmog deteta u toj zamlji od retkog invazivnog oblika infekcije bakterijom streptokoka A.

Britanski ministar zdravlja Nadim Zahavi rekao je da roditelji treba da vode računa o simptomima, iako je većina slučajeva zaraze tom bakterijom veoma blaga, preneo je Gardijan.

"Najčešće je oblik zaraze veoma blag, ali je bakterija veoma zarazna, i zato je važno podstaći roditelje da paze na simptome, kao što su temperatura, glavobolja ili osip na koži", rekao je Zahavi.

Lekarka opšte prakse u gradu Oksfordu Helen Solzberi je rekla za Gardijan da roditelji moraju da budu na oprezu kako bi što ranije kod dece uočili simptome poput konstantno povišene temperature, letargije, klonulosti, nedostatka apetita i mokrenja.

"Posmatrano iz roditeljske perspektive, zaista je teško reći da li se radi o običnoj upali grla ili uvodu u nešto ozbiljno'', rekla je Solzberijeva.

Bakterija streptokoka A može izazvati različite zdravstvene probleme, od kojih su većina blage, ali mogu uključivati šarlah i invazivnu bolest izazvanu streptokokom A (iGAS).

Izvor: T a n j u g, Gardijan; Foto: shuterstock

Velika Britanijastreptokoka A
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva