:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2020   12:16

0

204

Velika kupovina srpskih proizvoda, 30 miliona evra robe ušlo na Kosovo

Nakon suspenzije stopostotnih taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenja reciprociteta za robu iz Srbije, od 1. aprilla je 30 miliona evra robe ušlo iz centralne Srbije na Kosovo, piše Ljajmi.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je da je roba iz Srbije uglavnom hrana, poput brašna i pšenice.

"Od odluke vlade, od 1. aprila do danas,  ušlo je oko 30 miliona. Uglavnom proizvodi prehrambene industrije i proizvodi poput brašna i pšenice", rekao je Stavileci za Ljajmi.

Predsednik Kosovskog poslovnog saveza (AKB) Agim Šahini rekao je da su Kosovari počeli da troše srpsku robu.

Prema njegovim rečima, uprkos nametanju taksi i kampanji koju je sprovelo udruženje, siromaštvo je uticalo na stanovnike Kosova da se ne odreknu srpske robe, jer, kako je naglasio za Ljajmi, cene srpskih proizvoda su niže i dostupnije njihovom džepu.

Šahini je najavio da će nakon otvaranja prelaza kosovska preduzeća biti još više orjentisana na srpsko tržište.

"Ima nekih potrošača koji bojkotuju tu robu, ali izostala su veća upozoronja građana zašto te proizvode ne treba kupovati. I na osnovu te činjenice, kosovska preduzeća su sada orjentisana na Srbiju“, rekao je Šahini.

Dodao je da građani i dalje konzumiraju srpske proizvode, jer nema strategije za zaštitu i pomoć građanima.

"Osvešćenost potrošača Kosovara, uprkos činjenici da udruženje vodi kampanju protiv srpskih proizvoda od 2003, uprkos porezu koji je u ovom periodu naneo veliki udarac srpskoj privredi, porez koji je zaustavio proizvodnju Srbije na Kosovu, ali  kada siromaštvo pogađa građane i državu i nedostaje  ruka države koja bi pomogla svojim građanima, a najavljeni paket još nije realizovan i kada su građani i mnogi radnici ostali bez plata i u privatnom i javnom sektoru, a  svako je primao svoje plate i to na  vreme od privatnih poreskih obveznika, to potrošače čini siromašnim.

Ali građanska svest će ostati samo ako zadržimo aktivnu potrošačku moć subvencionišući plate radnika, podržavajući potrošača i ne hraniti ga izjavama koje su bez pokrića i bez nade da će se izvući iz siromaštva“, rekao je Šahini.

Iz Privredne komore Kosova rečeno je za Ljajmi da još nemaju podatke o tome da li građani konzumiraju srpske proizvode. Stav komore je da su građani Kosova postali svesni da ne treba da konzumiraju srpske proizvode.

"Što se tiče postavljenog pitanja, još nemamo tačne podatke jer je rano, podaci se objavljuju svaka tri meseca, ali lokalni proizvodi i dalje imaju dobro tržište, što znači da nema pada i nadamo se da će građani biti svesni i posvećeni potrošnji lokalnih proizvoda, a ne srpskih“, navedeno je u odgovoru PKK.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva