:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2015   12:05

0

134

Velika doprinos Srbije regionalnoj stabilnosti

"Suština je u tome što se promenio odnos prema susedima, odnos prema njihovim interesima koji je zasnovan na isključivom poštovanju i potrebi saradnje", rekao je Svilanović za RTS, dodajući da je njegova uloga kao generalnog sekretara za regionalnu saradnju olakšana sa ovom vladom, jer kada je u pitanju odnos prema susedima to je iskljucivo pozitivan odnos.

Svilanović je naveo i da je Ministarski samit OEBS-a u Beogradu bio veliki događaj i da Srbija može da bude ponosna kako je organizovala jedan od najvećih skupova u ovoj godini u širokom evropskom prostoru.

Osvrćući se na govor premijera Srbije Aleksandra Vučića o stabilnosti, Svilanović je rekao da su neke teme u međunarodnim organizacijama jasne i da se najčešće kada se govorilo o ovim prostorima govorilo o probemu Kosova, o funnkcionalnosti BiH, kao i o Makedoniji.

"Međutim, ovih dana se više ne govori tako, jer je kroz Briselski sporazum 1 i 2 definisan proces u kome traje dijalog Beograda i Prištine i više niko to ne uzima kao gorući problem na Balkanu i to je rezultat svega što se radilo prethodnih nekoliko godina i na to možemo da budemo ponosni", rekao je Svilanović.

Angažman Srbije kada je u pitanju funkcionalnost BiH u poslednje vreme je isključivo pozitivan, smatra Svilanović.

"Prva poseta ove vlade i premijera je bila je poseta Sarajevu i bila je veoma uspešna. U međuvremenu je bio u nekoliko navrata i u Sarajevu i u Srebrenici, što je dobro primljeno u široj javnosti, ne samo BiH, nego i izvan njenih granica", naveo je Svilanović.

Govoreći o tome odakle dolazi najveća opasnost za regionalnu stabilnost, Svilanović je rekao da je Vučić imao u vidu i Kumanovo, jer je to događaj koji je malo ostao po strani, a u stvari je bio dramatičan događaj zbog toga što je blizu juga Srbije i Kosova i otuda zabrinutost.

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva