:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2015   12:05

0

117

Velika izložba posvećena Ernestu Hemingveju

Iako je Hemingvej (1899-1961) bio jedan od najvećih književnika XX veka, nijedna značajna izložba nije mu dosad bila posvećena.

Tu grešku ispravio je njujorški muzej Morgan koji autoru romana "Starac i more" i "Sunce se ponovo rađa" odaje omaž postavkom koju će posetioci moći da vide do 31. januara 2016.

Pod naslovom "Ernest Hemingvej: između dva rata", ova retrospektivna izložba sadrži nacrte romana, rukopisna pisma kao i dosad neobjavljene fotografije pisca od kojih neke datiraju iz vremena Prvog svetskog rata.

Većina prikazanih dokumenata pripadaju Predsedničkoj biblioteci Džona Kenedija.

Nakon Hemingvejevog samoubistva 1961, Kenedi, koji je bio zaljubljenik u njegove romane, uspeo je da sakupi deo piščeve arhive.

Izložba otkriva da je za roman "Zbogom oružje" koji je objavljen 1929, Hemingvej razmišljao o 47 različitih završetaka i da je oklevao u izboru naslova.

Posetioci imaju priliku da vide i jedan izvanredni portret pisca, snimljen 1918. godine, dok se oporavljao od ranjavanja. Na njemu mladi Ernest, koji tada ima jedva 19 godina, pozira sa štakama.

Među predmetima iz Drugog svetskog rata, u kom je Hemingvej takođe aktivno učestvovao, nalazi se piščeva novinarska propusnica.

Mogu se videti prvi književni pokušaji slavnog romansijera (ispisani na papiru ili otkucani na jeftinoj pisaćoj mašini) kao i pisma svom prijatelju i "bratu po peru" Frensisu Skotu Ficdžeraldu i svojoj četvrtoj supruzi Meri Volš.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva