:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 25, 2019   8:53

0

63

Velike razlike u stavovima učesnika Samita G7

U Bijaricu se danas nastavlja samit lidera zemalja-članica G7, među kojima dolazi do prepirki zbog velikih razlika u stavovima povodom svetskih trgovinskih tenzija, izlaska Britanije iz EU i odgovora na požare u Amazoniji, piše Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron, domaćin samita, planirao je da trodnevni sastanak u Bijaricu bude šansa za ujedinjenje industrijski najrazvijenijih zemalja, koje su proteklih godina imale poteškoća da govore jednim glasom.

Makron je odredio agendu samita za grupu, koju čine Francuska, Britanija, Kanada, Nemačka, Italija, Japan i SAD, koja uključuje pitanja odbrane demokratije, rodne ravnopravnosti, obrazovanja i životne sredine i pozvao lidere Azije, Afrike i Latinske Amerike da im se pridruže u rešavanju tih pitanja na globalnom nivou.

Međutim, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izneo je, kako navodi Rojters, „sumornu procenu odnosa“ između nekadašnjih bliskih saveznika, rekavši da je sve teže naći zajednički jezik. „Ovo je još jedan samit G7, koji će biti težak test za jedinstvo i solidarnost slobodnog sveta i njegovih lidera. Ovo će možda biti poslednji trenutak da obnovimo našu političku zajednicu“, rekao je Tusk obraćajući se novinarima uoči sastanka.

Uoči samita, Tusk i britanski premijer Boris Džonson sukobili su se oko toga koga treba kriviti ukoliko Britanija napusti EU 31. oktobra, bez dogovora. „I dalje se nadam da premijer Džonson ne želi da ga istorija upamti kao ‘gospodina Bez Dogovora“, rekao je Tusk.

Džonson je na to uzvratio rekavši da će Tusk biti taj koji će, ukoliko EU ne bude voljna da promeni uslove sporazuma o Bregzitu, postati poznat kao „gospodin Bez Dogovora“.

„Želim da kažem našim prijateljima iz EU da, ukoliko ne žele haotičan Bregzit, onda moramo da se otarasimo bekstopa iz sporazuma. Ako Donald Tusk ne želi da budem poznat kao ‘gospodin Bez Dogovora’ onda se nadam da će i o tome razmišljati“, rekao je Džonson u Bijaricu.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je prošle godine napustio skup ne želeviši da potpiše konačno saopštenje, stigao je u Francusku dan nakon što je uzvratio Kini na uvođenje tarifa na američku robu tako što je nametnuo još pet odsto carinskih taksi na kinesku robu u vrednosti od oko 550 milijardi dolara. „Zasada je dobro. Mnogo toga postići ćemo ovog vikenda“, rekao je Tramp novinarima dok je sedeo na terasi sa Makronom dodajući da njih dvojica imaju „specijalan odnos“.

Ipak, osmesi na njihovim licima nisu mogli da prikriju njihove različite stavove povodom mnogih pitanja, uključujući pitanje protekcionizma i taksi, ocenjuje britanska agencija.

Pre dolaska, Tramp je ponovo zapretio da će uvesti takse na francuska vina kao odgovor na nove francuske namete na digitalne usluge, za koje tvrde da nepravedno imaju za metu američke kompanije.

Uoči samita, održani su protesti oko 400 antiglobalista u gradu Bajon, u blizini Bijarica, tokom kojih je francuska policija ispalila suzavac i upotrebila vodeni top.

Iako su protesti u Bajonu mahom protekli mirno, nekoliko demonstanata gađalo je policiju kamenicama, a ona je potom ispalila hice upozorenja i upotrebila vodeni top.

Prethodno je protestni marš više hiljada aktivista protiv samita G7 završen je mirno pošto je kolona stigla iz francuskog mesta Andaj u španski Irun, nedaleko od Bijarica, gde se okupljaju lideri najrazvijenijih industrijskih zemalja.

Izvor: Танјуг

Samit G7Bijaric
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva