:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2019   14:21

0

110

Veljiju: DSK-u ili predsednik Kosova ili premijer

Ukoliko Pokret Samoopredeljenje odbije da podrži Demokratski savez Kosova (DSK) za mesto kosovskog predsednika sa pet ministarstava i predsednikom parlamenta u novoj prištinskoj vlasti, stranka Ise Mustafe nudi Kurtiju drugi scenario prema kojem bi on odustao od premijerske funkcije u korist DSK.

Prema tom drugom predlogu, koji je izneo prvi potpredsednik drugoplasiranog DSK, Agim Veljiju, Samoopredeljenje, kaže on, može da odustane od premijerske pozicije i ministarstva i preuzme mesto kosovskog predsednika i šefa parlamenta.

Iako su obećali da će u ponedeljak potpisati koalicioni sporazum o formiranju nove prištinske vlasti, Aljbin Kurti i Isa Mustafa nisu uspeli juče da se dogovore, a kamen spoticanja je bio zahtev DSK da dobije garancije Samoopredeljenja da će pozicija kosovskog predsednika pripsti toj stranci.

Kurti je za uzvrat tražio da DSK u tom slučaju odustane od dva ministarskog resora, što je bilo neprihvatljivo za Mustafu, pa je sastanak dvojice lidera završen bez dogovora.

U šturim izjavama novinarima nakon sastanka oni su saopštili da dogovor o koalicionom sporazumu nije postignut i da će ostati u kontaktu.

Rok za sazivanje konstitutivne sednice parlamenta je počeo da teče od datuma potvrđivanja izbornog rezultata i traje 30 dana.

Prema pisanju prištinske Gazete Expres, očito je da je došlo do zastoja u dogovoru o koalicionom sporazuma između dveju pobedničkih strana i njihovih lidera, Kurtija i Mustafe.

Samoopredeljenje je, navodi se, verovatno smatralo da će, ako bude prvoplasirana stranka, pregovori sa Mustafinom strankom teći glatko, što nije slučaj, jer osim predsedničke pozicije DSK traži da se ministarstvo podele pola - pola, odnosno pet toj stranci i pet Samoopredeljenju.

Agim Veljiju za Expres kaže da je razlog zašto juče nije postignut dogovor Samoopredeljenja i DSK to što dve stranke žele precizno da definišu sva pitanja da u budućnosti ne bi bilo problema.

Veljiu objašnjava da pregovori nisu zastali zbog određenog ministarstva, jer se do te tačke još nije ni došlo.

"Ne, nismo imali zahtev za određena ministarstva, još nismo ni došli do te faze razgovora", kazao je.

Prema rečima Veljijua, dva stranke moraju odlučiti o tome kome će pripasti pravo na predsedničku poziciju pre ulaska u koaliciju.

"Pozicija predsednika Kosova mora biti na stolu, naravno to mora biti definisano, jer posle godinu i po dana predsednik može zemlju ponovo da odvede na izbore, zato se mora definisati ko će imati tu funkciju", rekao je Veljiju i dodao da je u DSK razgovarano i o kandidatu.

Veljiju je rekao i da su se u DSK složili da, ako Samoopredeljenje ne prihvati da oni dobiju poziciju predsednika, ponudiće im da Kurti odustane od premijerske funkcije.

U tom slučaju, kaže Veljiju, DSK bi Samoopredeljenju prepustio i jedno ministarsko mesto, pa bi u tom slučaju njima pripalo šest resora, a njegovoj stranci četiri.

Dve stranke danas pauziraju u pregovorima, a na narednom sastanku, koji nije zakazan, razgovaraće se verovatno o Mustafinoj ponudi Kurtiju.

Izvor: Танјуг

KiMDSKformiranje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva